UA

Бідність – привід для сирітства? Результати громадського обговорення

15 жовтня МБО «БФ «СОС-Дитячі містечка» в Україні було проведено громадське обговорення на тему  «Влаштування дітей до інтернатних закладів з соціально-економічних причин. Реалії, відповідність міжнародним стандартам та пошук кращих рішень».

Ця соціально важлива подія стала можливою завдяки підтримці ОТП банку, що плідно співпрацює з СОС-Дитячими Містечками Україна вже протягом двох років.

В рамках заходу було обговорено стан дотримання права дитини на сім’ю, вплив бідності та шляхи попередження втрати дитиною батьківського піклування через бідність.

«В Україні налічується майже 8 млн дітей. За даними ЮНІСЕФ, 95 тис перебувають в інтернатних закладах. Переважна більшість із них походять із соціально вразливих сімей, де виникла проблема зловживання алкоголем, наркотиками, поганого поводження з дітьми тощо. Втім, коли дитина втрачає сім’ю, альтернативою цьому може бути у крайньому випадку інша сім’я, але ніяк не інтернат, де вона перебуває в ізольованому середовищі, що заважає її розвитку» - розповіла голова Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) – Юкі Мокуо.

А статистика на сьогоднішній день є вражаючою. З одного боку, ми бачимо позитивну динаміку зменшення кількості дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування в інтернатних закладах. З іншого боку, відбувається процес постійного збільшення дітей, які влаштовані до закладу за заявами батьків. Тобто офіційно їх батьки нібито виконуються свої батьківські обов’язки по відношенню до власних дітей, а насправді діти перебувають на вихованні та утриманні держави. Офіційної статистики щодо чисельності дітей даної категорії в інтернатних закладах немає. За оцінками експертів їх кількість коливається від 40 тис. до 100 тис. дітей.

Особливо гостро проблема соціального сирітства, через бідність, зі слів експертів,  виражена у віддалених, сільських місцевостях. Там батьки не мають достатньої поінформованості про можливу підтримку та послуги. Залишаючись наодинці з власними трудностями, життєвими переживаннями направлення дитини до інтернатного закладу стає для них єдиним знайомим та  поширеним шляхом вирішення життєвої ситуації.

Учасники обговорення відзначили, що ключовими причинами потрапляння дітей в інтернатні заклади є: відсутність працевлаштування в батьків; зловживання алкогольними та наркотичними речовинами; бідність, малозапезбепеченість сім’ї; невиконання батьківських обов’язків.

Експертами та учасниками громадського обговорення була виділена, ще одна не менш важлива проблема – панування суспільної думки, що перебування дитини в інтернатному закладі є корисним для неї, місцем, де дитині буде забезпечено збалансоване харчування та відповідну освіту. Одним з ключових завдань інститутів громадянського суспільства, органів державної влади виступає здійснення просвітницької, інформаційної діяльності щодо важливості сімейного виховання, підтримки біологічної сім’ї дитини.

Крім впливу на суспільну думку іншими шляхами подолання ситуації, що склалася було виділено впровадження механізму соціального замовлення та розробка технології реінтеграції дітей до їх біологічних сімей.

«Впровадження механізму соціального замовлення дає можливість гнучко реагувати на актуальні потреби громади та надавати необхідні послуги кожному потребуючому. Також даний механізм сприяє розвитку соціальної сфери, виникненню нових форм та технологій роботи. Спостерігаючи діяльністю соціальної сфери в країнах східної Європи – Болгарії, Грузії, можу сказати, що впровадження механізму соціального замовлення дало можливість їм створити необхідну систему соціальних послуг для підтримки сімей з дітьми» - поділилася власним баченням, директор з розвитку програм континентального офісу SOS Children’s Villages International – Оберцаухер Нікола.
«Для впровадження ефективної технології реінтеграції необхідно забезпечення тісної та відкритої міжвідомчої взаємодії; запровадження ефективної системи послуг на місцях для підтримки сімей з дітьми; запровадження механізму «гроші ходять за клієнтом», здійснення процесу координації закладів одним профільним міністерством, управлінням; розробка механізму відповідальності батьків за невиконання своїх батьківських обов’язків, - відзначила заступник директора з програмних питань МБО «БФ СОС- Дитяче містечко» – Марія Ростальна».

В експертній дискусії, взяли участь міжнародні та національні експерти: начальник Управління з питань дотримання прав дитини, недискримінації та гендерної рівності – Філіпішина Аксана Анатоліївна; директор Департаменту сім'ї та дітей Міністерства соціальної політики – Колбаса Руслан Сергійович, голова Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) – Юкі Мокуо; директор з розвитку програм континентального офісу SOS Children’s Villages International – Оберцаухер Нікола.
Всього в заході взяли участь понад 80 учасників – представників громадських організацій, державних органів виконавчої влади, навчальних закладів, засобів масової інформації.

«Для бізнесу дуже важливо розуміти, що громадянське суспільство стане більш здоровим та безпечним, що створює основу для розвитку бізнесу, і ми сьогодні робимо свій внесок в покращення життя найбільш вразливої частини суспільства: дітей»  - коментує Директор з комунікацій ОТП Банку Маргарита Бондаренко.

Поділіться цією новиною з друзями!

Акціонерне товариство «ОТП БАНК» – один з найбільших українських банків з іноземним капіталом, який є визнаним лідером фінансового сектора країни. На ринку він представлений з 1998 року, має стійку репутацію соціально-відповідальної, надійної та стабільної структури, що пропонує споживачам сервіси європейської якості. Банк надає повний спектр фінансових послуг для корпоративних і приватних клієнтів, а також представників малого та середнього бізнесу.

З 2019 року згідно з рішенням НБУ ОТП Банк віднесено до переліку системно важливих банків України, які мають вагомий вплив на розвиток фінансової системи країни.

В Україні АТ «ОТП БАНК» виступає флагманом банківської групи, зареєстрованої Національним банком України, до складу якої також входять ТОВ «КУА «ОТП Капітал», ТОВ «ОТП Лізинг».

Слідкуйте за новинами ОТП Банку в соціальних мережах та месенджерах: Google Новини, Facebook, Twitter, YouTube, Instagram, Telegram та Viber.

Додаткова інформація