UA

Голова правління ОТП Банку Тамаш Хак-Ковач: «Кібератака під контролем»

- Розкажіть у двох словах, що сталося у вівторок?

27 червня сотні українських компаній зазнали масштабної кібератаки з використанням вірусу, який в Україні отримав назву Petya A або «Петя». По суті, це була атака на Україну. Постраждали дуже багато підприємств: від Нової пошти до аеропорту Бориспіль, великі і дрібні компанії, більшість банків. Серед них і ОТП Банк.


- Як діяв вірус?

Оскільки вірус вражав комп'ютери, що працюють на платформі Windows, його «жертвами» стали банкомати та особисті комп'ютери співробітників. Це виглядає так, що, наприклад, соціальна мережа Facebook працює, ваш профіль з усіма даними захищений, але ви не можете в нього зайти через відсутність пристрою для доступу. Саме це і ускладнює нашу роботу зараз. І створює незручності для клієнтів, за які я від імені банку прошу вибачення.


- Як ОТП Банк відреагував?

Оперативно. Всі відповідальні співробітники миттєво включилися у роботу. Працювали і протягом всього вихідного Дня конституції. Банківські операційні системи були захищені, але проблема в тому, що постраждали ПК, через які люди підключаються до систем. Всі сили зараз кинуті саме на розблокування постраждалих ПК і банкоматів. Один за одним, ми «лікуємо» наші комп'ютери і поступово повертаємо до роботи мережу АТМ.


- Які результати? У якому режимі Банк працює зараз?

Вже з сьогоднішнього ранку операційні системи ОТП Банку працюють у стандартному режимі. Ми обслуговуємо клієнтів, проводимо всі операції, забезпечуємо безпеку даних і коштів користувачів. Але поки обмежені кількістю працюючих ПК. Звичайно, через скопичену «чергу» у проводках можуть ще бути затримки.


- А як справи з АТМ?

У найближчі дні всю мережу АТМ буде реанімовано. Щоб розблокувати кожен ушкоджений банкомат, нашим фахівцям необхідно під'їхати на місце. Це вимагає певного часу.


- Які висновки або уроки?

Це не перша кібератака на банківську систему. Всі попередні, остання з яких була у травні, ми успішно відбивали. Складність у цій кібератаці полягає в тому, що вона використовує широко розповсюджені користувацькі системи. Взяти контроль над нею нам дозволили наші сильні якості. Над уроками і висновками ще належить працювати. Але вони точно будуть зроблені.

Поділіться цією новиною з друзями!

Акціонерне товариство «ОТП БАНК» – один з найбільших українських банків з іноземним капіталом, який є визнаним лідером фінансового сектора країни. На ринку він представлений з 1998 року, має стійку репутацію соціально-відповідальної, надійної та стабільної структури, що пропонує споживачам сервіси європейської якості. Банк надає повний спектр фінансових послуг для корпоративних і приватних клієнтів, а також представників малого та середнього бізнесу.

З 2019 року згідно з рішенням НБУ ОТП Банк віднесено до переліку системно важливих банків України, які мають вагомий вплив на розвиток фінансової системи країни.

В Україні АТ «ОТП БАНК» виступає флагманом банківської групи, зареєстрованої Національним банком України, до складу якої також входять ТОВ «КУА «ОТП Капітал», ТОВ «ОТП Лізинг».

Слідкуйте за новинами ОТП Банку в соціальних мережах та месенджерах: Google Новини, Facebook, Twitter, YouTube, Instagram, Telegram та Viber.

Додаткова інформація