UA

OTP Group підбив підсумки третього кварталу 2014 року

За результатами роботи за 9 місяців поточного року OTP Group зафіксував 107,8 млрд форинтів скоригованого прибутку. Отриманий результат демонструє 20% зниження прибутку в річному обчисленні та обумовлений скороченням сукупного доходу, а також зростанням витрат на покриття ризиків. Сукупний дохід OTP Group зменшився на 3%, що викликано 27% скороченням непроцентного доходу на тлі несуттєвого зниження чистого процентного доходу. Водночас, вказане зниження доходів було частково компенсоване зниженням операційних витрат.

В цілому, фінансовий результат Групи в третьому кварталі 2014 року обумовлений 4 основними факторами: погіршенням умов роботи в Україні з відповідними втратами українського АТ «ОТП Банк», введенням додаткового податку на банківські операції в Угорщині та Словаччині, операцією з придбання та інтеграції Banco Popolare Croatia в Хорватії, а також переоцінкою потенційних збитків, викликаних нормативними змінами в угорському законодавстві.

Вклад зарубіжних дочірніх компаній у загальний прибуток Групи в третьому кварталі скоротився через зростання збитків, понесених банками в Росії та Україні. Як наслідок, вклад зарубіжних дочірніх компаній у загальний прибуток Групи скоротився до 4,9 млрд форинтів у порівнянні з 42 млрд форинтів роком раніше. Фінансовий результат материнського банку Групи OTP Bank Plc. в Угорщині за три квартали 2014 року склав 102 млрд форинтів.

Водночас, дочірній банк OTP в Болгарії став лідером за прибутковістю серед дочірніх компаній з чистим доходом за 9 місяців 33,4 млрд форинтів. Дочірнім банкам Групи в Румунії, Словаччині та Хорватії також вдалося закінчити звітний період з прибутком. Сербський і чорногорський дочірні банки відновили прибуткову діяльність, продемонструвавши позитивний результат.

Загальний кредитний портфель OTP Group, скоригований з урахуванням коливань валютних курсів, дещо скоротився - на 3% порівняно з аналогічним періодом минулого року і на 1% у квартальному обчисленні.

Депозитний портфель OTP Group, скоригований з урахуванням коливань валютних курсів, продемонстрував істотне зростання, збільшившись на 12% в річному обчисленні. Зокрема, наростити депозитні портфелі вдалося материнському банку OTP Bank Plc. і DSK Bank в Болгарії. Позитивним результатом став приріст депозитів населення в українському ОТП Банку в надзвичайно складних економічних умовах. У звітному періоді Група зберегла сильну позицію ліквідності.

Третій квартал ознаменувався оголошенням результатів загальноєвропейського стрес-тесту 2014 року, який проводився Європейським управлінням з банківського нагляду (European Banking Authority, EBA). Угорський OTP Bank Plc. продемонстрував сильні позиції за показником капіталізації. Консолідований коефіцієнт основного капіталу першого рівня (Common Equity Tier1 ratio) OTP Bank Plc. за результатами трирічного періоду стрес-тесту склав 11,95%, значно перевищивши граничний показник, встановлений на рівні 5,5% за несприятливого сценарію.

Станом на кінець третього кварталу 2014 року, консолідований коефіцієнт достатності базового капіталу першого рівня (Common Equity Tier 1) OTP Group склав 14,5%, збільшившись порівняно з попереднім кварталом на 0,3 процентних пункти.

Поділіться цією новиною з друзями!

Акціонерне товариство «ОТП БАНК» – один з найбільших українських банків з іноземним капіталом, який є визнаним лідером фінансового сектора країни. На ринку він представлений з 1998 року, має стійку репутацію соціально-відповідальної, надійної та стабільної структури, що пропонує споживачам сервіси європейської якості. Банк надає повний спектр фінансових послуг для корпоративних і приватних клієнтів, а також представників малого та середнього бізнесу.

З 2019 року згідно з рішенням НБУ ОТП Банк віднесено до переліку системно важливих банків України, які мають вагомий вплив на розвиток фінансової системи країни.

В Україні АТ «ОТП БАНК» виступає флагманом банківської групи, зареєстрованої Національним банком України, до складу якої також входять ТОВ «КУА «ОТП Капітал», ТОВ «ОТП Лізинг».

Слідкуйте за новинами ОТП Банку в соціальних мережах та месенджерах: Google Новини, Facebook, Twitter, YouTube, Instagram, Telegram та Viber.

Додаткова інформація