UA

OTP Bank успішно пройшов стрес-тест

Угорський OTP Bank Plc. успішно пройшов загальноєвропейський стрес-тест 2014 року, який проводився Європейським управлінням з банківського нагляду (European Banking Authority, EBA) при співпраці з Національним банком Угорщини.

Відповідно до опублікованої заяви, результати стрес-тестування OTP Bank не виявили необхідності будь-якої зміни основного капіталу першого рівня (Common Equity Tier 1) або інших фінансових показників банку.

Загальноєвропейське стрес-тестування банків під егідою EBA спрямоване на оцінку загальної стійкості європейських банків до серйозних макроекономічних та фінансових потрясінь. Стрес-тести 2014 року охопили 123 найбільші банки в Європі.

З боку Угорщини в тестуванні брав участь тільки OTP Bank Plc. як лідер фінансового сектора цієї країни з часткою ринку понад 25% і міжнародний гравець, представлений у восьми країнах регіону Центральної і Східної Європи.

В рамках стрес-тестування за методологією EBA, із залученням незалежного аудитора, також проводився ретельний аналіз якості активів (AQR). Так, аналіз якості корпоративного кредитного портфеля OTP Bank показав відмінну якість активів і відсутність необхідності будь-якого додаткового резервування. Аналіз роздрібного кредитного портфеля також встановив задовільний результат, враховуючи достатність резервів на покриття ризиків цього портфеля.

Також, ОТП Банк продемонстрував сильні позиції за показником капіталізації, що є одним із найважливіших результатів стрес-тесту. Консолідований коефіцієнт основного капіталу першого рівня (Common Equity Tier1 ratio) OTP Bank Plc. за результатами трирічного періоду стрес-тесту склав 11,95%, значно перевищивши пороговий показник, встановлений на рівні 5,5% при несприятливому сценарії.

Нагадаємо, OTP Bank так само успішно пройшов загальноєвропейський стрес-тест 2011 року.
Таким чином, стрес-тестування в черговий раз засвідчило, що OTP Bank Plc. перевищує встановлені критерії достатності основного капіталу та якості активів, а також володіє ресурсами для підтримки задовільних показників навіть при несприятливому сценарії розвитку економіки.

Аналогічно материнському банку, український ОТП Банк також утримує відмінні позиції капіталізації і ліквідності, а також рівня резервування для забезпечення стабільної роботи фінансової установи. Так, регулятивний капітал Банку на кінець 3-ого кварталу склав 3,1 млрд грн (при нормативній вимозі не менше 120 млн грн). Показник поточної ліквідності Банку склав 93,9%, майже в 2,5 рази перевищивши норматив, встановлений НБУ (40%). На підставі об'єктивних показників ОТП Банк удостоївся найвищої оцінки «rd.1» (pi) в Рейтингу надійності банківських депозитів за перше півріччя 2014 року, складеному незалежним Рейтинговим агентством «Стандарт-Рейтинг». Також, ОТП Банк увійшов до топ-5 банків за результатами Рейтингу надійності українських банків за перше півріччя 2014 року за версією видання «Forbes Україна».

Поділіться цією новиною з друзями!

Акціонерне товариство «ОТП БАНК» – один з найбільших українських банків з іноземним капіталом, який є визнаним лідером фінансового сектора країни. На ринку він представлений з 1998 року, має стійку репутацію соціально-відповідальної, надійної та стабільної структури, що пропонує споживачам сервіси європейської якості. Банк надає повний спектр фінансових послуг для корпоративних і приватних клієнтів, а також представників малого та середнього бізнесу.

З 2019 року згідно з рішенням НБУ ОТП Банк віднесено до переліку системно важливих банків України, які мають вагомий вплив на розвиток фінансової системи країни.

В Україні АТ «ОТП БАНК» виступає флагманом банківської групи, зареєстрованої Національним банком України, до складу якої також входять ТОВ «КУА «ОТП Капітал», ТОВ «ОТП Лізинг».

Слідкуйте за новинами ОТП Банку в соціальних мережах та месенджерах: Google Новини, Facebook, Twitter, YouTube, Instagram, Telegram та Viber.

Додаткова інформація