UA

Неправомірні дії агрохолдингу «Мрія» відлякують іноземних інвесторів від інвестицій в Україну

«Мрія Агрохолдинг», який оголосив технічний дефолт і залишив кредиторів з непогашеним боргом близько 1 мільярда доларів, намагається уникнути зобов'язань шляхом сфабрикованої агіткампанії проти колишнього партнера.

Спланованій паплюжній кампанії в Тернопільському регіоні зараз підданий один з кредиторів агрохолдингу - ТОВ «ОТП Лізинг», дочірня компанія АТ «ОТП Банк» і частина європейської OTP Group, головний офіс якої знаходиться в Угорщині.

За час співпраці компанія «ОТП Лізинг» передала в лізинг групі компаній «Мрія Агрохолдинг» 615 одиниць техніки (у тому числі трактори, вантажівки, причепи, комбайни) кращих світових виробників. З 2010 по 2013 рр. з компаніями групи «Мрія» було укладено більше 60 договорів лізингу. Договір лізингу передбачає отримання техніки в користування, в той час як право власності залишається за лізингодавцем до кінця терміну дії договору.

Дочірня компанія АТ «ОТП Банк» «ОТП Лізинг» має успішний досвід роботи з українськими сільгоспкомпаніями. «Близько 57% клієнтів компанії - саме підприємства с/г галузі, в цілому у нас близько 250 клієнтів-сільгосппідприємств, - констатує Тамаш Хак-Ковач, Голова Правління АТ «ОТП Банк» - Ми пишаємося тим, що значна частина врожаю в Україні вирощується і збирається на нашій техніці. Є приклади, коли наші клієнти працюють в зоні АТО, і ми всіляко їх підтримуємо, вважаючи роботу в настільки складних умовах героїчною битвою за урожай. На тлі таких прикладів дуже прикро бачити, як негативно впливає на імідж українських компаній в Європі поведінка одного агрохолдингу».

При тому, що технічний дефолт був оголошений в серпні, платити за користування технікою «Мрія Агрохолдинг» припинив ще в травні. Проте, ставлячи на чільне місце підтримку національного виробника, «ОТП Лізинг» пішов на збитки для себе, давши боржникові можливість закінчити збиральну кампанію зернових культур. Компанією «ОТП Лізинг» був запропонований графік повернення техніки, в якому с/г техніка повинна була передаватися в останню чергу, щоб дати можливість агрохолдингу зібрати урожай. Однак, переслідуючи, власні цілі, боржник затягував переговорний процес і в результаті відмовився від графіка передачі техніки законному власнику.

Більш того, йдучи назустріч клієнту, «ОТП Лізинг» провів реструктуризацію боргів. На жаль, «Мрія Агрохолдинг» не демонструє готовності дотримуватися європейських принципів ведення бізнесу. Борг агрохолдингу компанії «ОТП Лізинг» досяг 23 мільйони 357 тисяч доларів США, при цьому прострочена частина становить 39 мільйонів 435 тисяч гривень.

Оскільки боргові зобов'язання не виконуються, «ОТП Лізинг» згідно з договором лізингу, має право вилучити свою техніку. Розуміючи, що лізингові відносини для України ще досить нові, ми проінформували про наші законні дії не тільки боржника, а й населення регіону. До останнього ми сподівалися, що повернення техніки боржником проводитиметься цивілізованим способом згідно із законодавством України. На жаль, події, що відбулися в минулу п'ятницю, 3 жовтня, показали, що ми помилялися.

При процедурі вилучення з боку боржника почалися деструктивні дії, які повинні отримати належну оцінку в правовому полі. Зокрема, в районі міста Хоростків, один з шести автомобілів почав переховуватися на високій швидкості від виконавчої служби і співробітників ДАІ, не маючи документів, що дають право на управління транспортним засобом і не виконуючи законні вимоги співробітників правоохоронних органів. У зв'язку з чим порушник був затриманий співробітниками ДАІ, проте згодом сховався від правоохоронних органів за допомогою участі невідомих осіб. Дані дії мають ознаки складу кримінального злочину. При виконанні службових обов'язків державний виконавець зіткнувся з протидією співробітників компанії, які фізично не допустили його на територію, де зберігалася техніка, що не дозволило повернути техніку її законному власнику.

«Агрохолдинг «Мрія» взяв в лізинг більш 600 одиниць техніки, і якщо вони будуть продовжувати саботувати її повернення лізингодавцю, то це завдасть величезної шкоди репутації країни, і відлякає потенційних зарубіжних інвесторів національної економіки», - зазначив Андрій Павлушин, генеральний директор ТОВ «ОТП Лізинг» - «Ми ж з величезною повагою ставимося до наших партнерів. І техніку, яку зобов'язаний повернути «Мрія Агрохолдинг», передамо іншим українським сільгоспвиробникам».

Більш того, після описаних подій, недобросовісний лізингоотримувач, що володіє фінансовими та адміністративними ресурсами в регіоні, розгорнув паплюжну кампанію проти ОТП Банку, підбурюючи місцеве населення до виступів проти банку. Як наслідок, наростає занепокоєння серед клієнтів банку, загострюється загальна ситуація і провокується насильство!

ОТП Банк і ОТП Лізинг, як і всі компанії європейської групи ОТП, в своїй діяльності неухильно дотримуються законодавства України та належних правил ведення бізнесу.

В цьому випадку, група ОТП змушена вживати всі передбачені чинним законодавством дії з метою захисту своїх законних прав та інтересів, а також підвищення обізнаності громадськості та інших кредиторів про порушення законодавства з боку несумлінного позичальника. У той же час, ми сподіваємося на врегулювання питання в правовому полі.

Лізингова компанія ТОВ «ОТП Лізинг» є частиною європейської фінансової групи OTP Group. Компанія заснована в червні 2008 року як дочірнє підприємство АТ «ОТП Банк». «ОТП Лізинг» працює з провідними міжнародними та вітчизняними виробниками с/г техніки та обладнання, спецтехніки, легкового і вантажного автотранспорту, надаючи послуги фінансового і оперативного лізингу. На сьогоднішній день ОТП Лізинг входить до трійки лідерів лізингового ринку України, володіючи портфелем більше 2,7 млрд. Грн. ОТП Лізинг є лідером за розміром нового бізнесу з 2012 р по сьогоднішній день (згідно даних Асоціації Лізингодавців України). Компанія має стійку репутацію надійної і стабільної структури, що пропонує послуги європейської якості.

Поділіться цією новиною з друзями!

Акціонерне товариство «ОТП БАНК» – один з найбільших українських банків з іноземним капіталом, який є визнаним лідером фінансового сектора країни. На ринку він представлений з 1998 року, має стійку репутацію соціально-відповідальної, надійної та стабільної структури, що пропонує споживачам сервіси європейської якості. Банк надає повний спектр фінансових послуг для корпоративних і приватних клієнтів, а також представників малого та середнього бізнесу.

З 2019 року згідно з рішенням НБУ ОТП Банк віднесено до переліку системно важливих банків України, які мають вагомий вплив на розвиток фінансової системи країни.

В Україні АТ «ОТП БАНК» виступає флагманом банківської групи, зареєстрованої Національним банком України, до складу якої також входять ТОВ «КУА «ОТП Капітал», ТОВ «ОТП Лізинг».

Слідкуйте за новинами ОТП Банку в соціальних мережах та месенджерах: Google Новини, Facebook, Twitter, YouTube, Instagram, Telegram та Viber.

Додаткова інформація