UA

Прибуток OTP Group в першому кварталі 2014 року перевищив очікування експертів

Скоригований прибуток OTP Group в першому кварталі 2014 року склав 35,3 млрд форинтів. Отриманий результат демонструє 13% зниження прибутку в річному обчисленні, але значно перевищує показник 4-го кварталу 2013 року (10,3 млрд форинтів). Бухгалтерський прибуток OTP Group за перший квартал, за вирахуванням всіх витрат, становив 5,9 млрд форинтів порівняно з 1,4 млрд форинтів у попередньому кварталі і 11,2 млрд форинтів в аналогічному періоді роком раніше. Істотне підвищення прибутку порівняно з попереднім кварталом обумовлено, насамперед, зниженням витрат на покриття ризиків, а також підвищенням операційного доходу на 2%.

У першому кварталі зафіксовано продовження зменшення вкладу закордонних дочірніх компаній у загальний прибуток Групи внаслідок збитків, понесених банками в Росії і Україні, хоча загальна результативність дочірніх компаній у Центральній та Східній Європі була задовільною.

Так, російський дочірній банк ОАО «ОТП Банк» у першому кварталі одержав збиток 4,7 млрд форинтів. Збиток українського АТ «ОТП Банк» у розмірі 7,5 млрд форинтів є очікуваним, враховуючи кризові явища в економіці та банківській сфері та загальну напружену обстановку в країні.

Прибуток дочірнього банку OTP в Болгарії в першому кварталі склав 11,3 млрд форинтів (+25% в річному обчисленні і +147% за квартал), що є рекордним показником прибутковості цього банку за всю його історію.

Примітно, що дочірні банки Групи в Румунії та Сербії показали позитивний фінансовий результат (прибуток у розмірі 1 млрд форинтів і 136 млн форинтів, відповідно) після багаторічної збиткової роботи (сербський банк, наприклад, зазнавав збитків, починаючи з 2009 року).

Дочірній банк у Хорватії заробив 0,3 млрд форинтів чистого прибутку, продемонструвавши 50% підвищення прибутковості порівняно з попереднім кварталом. Банк у Словаччині більш ніж подвоїв свій результат за попередній квартал, заробивши 388 млн форинтів у першому кварталі 2014 року. Дочірній банк у Чорногорії також поліпшив свої показники, зафіксувавши 600 млн форинтів чистого прибутку у звітному періоді.

Скоригований чистий прибуток материнського банку Групи OTP Bank Plc. в Угорщині в першому кварталі 2014 року склав 33,9 млрд форинтів (+24% у річному і +55% у квартальному обчисленні).

Загальний кредитний портфель OTP Group, скоригований з урахуванням коливань валютних курсів, зменшився на 2% в річному і квартальному обчисленні. У першому кварталі була реалізована можливість збільшення тільки портфеля споживчих кредитів завдяки ефективній роботі в цьому напрямку дочірніх банків в Україні, Словаччині, Румунії, Сербії та Чорногорії.

Загальний депозитний портфель OTP Group, скоригований з урахуванням коливань валютних курсів, збільшився на 2% порівняно з аналогічним періодом попереднього року, але зменшився на 1% порівняно з попереднім кварталом.

Позиція ліквідності Групи залишалася стабільною у звітному періоді, а валові резерви ліквідних активів OTP Group становили майже 6 млрд євро в еквіваленті станом на кінець березня 2014 року.

Станом на кінець першого кварталу 2014 року, консолідований коефіцієнт достатності базового капіталу першого рівня (Common Equity Tier 1) OTP Group склав 16,4%. Неконсолідований коефіцієнт достатності базового капіталу першого рівня (Common Equity Tier 1) OTP Bank Plc. склав 20,9%.

Поділіться цією новиною з друзями!

Акціонерне товариство «ОТП БАНК» – один з найбільших українських банків з іноземним капіталом, який є визнаним лідером фінансового сектора країни. На ринку він представлений з 1998 року, має стійку репутацію соціально-відповідальної, надійної та стабільної структури, що пропонує споживачам сервіси європейської якості. Банк надає повний спектр фінансових послуг для корпоративних і приватних клієнтів, а також представників малого та середнього бізнесу.

З 2019 року згідно з рішенням НБУ ОТП Банк віднесено до переліку системно важливих банків України, які мають вагомий вплив на розвиток фінансової системи країни.

В Україні АТ «ОТП БАНК» виступає флагманом банківської групи, зареєстрованої Національним банком України, до складу якої також входять ТОВ «КУА «ОТП Капітал», ТОВ «ОТП Лізинг».

Слідкуйте за новинами ОТП Банку в соціальних мережах та месенджерах: Google Новини, Facebook, Twitter, YouTube, Instagram, Telegram та Viber.

Додаткова інформація