UA

ОТП Банк підбив підсумки першого кварталу 2014 року

АТ «ОТП Банк» закінчив перший квартал 2014 року зі збитком 678,4 млн грн, що було обумовлено результатом переоцінки «короткої» валютної позиції і ефектом доформування резервів під валютні кредити внаслідок збільшення чистого кредитного ризику за ними. Загалом, ОТП Банк послідовно дотримувався зваженої кредитно-фінансової політики, спрямованої на збереження балансу активів і зобов'язань, а також високих показників капіталізації, в умовах економіко-політичної кризи в країні і підвищених системних ризиків на банківському ринку.

Чистий процентний дохід банку в першому кварталі 2014 склав 609,9 млн грн, що на 140,4 млн грн більше, ніж роком раніше (469,5 млн грн), і на 93 млн грн більше результату, досягнутого в четвертому кварталі 2013 року (517 млн грн). Чистий комісійний дохід ОТП Банку в звітному періоді склав 70,2 млн грн.

За результатами звітного кварталу ОТП Банк зафіксував позитивну динаміку зростання загального кредитного портфеля Банку, який досяг 15,9 млрд грн, на 1,8 млрд грн перевищивши показник попереднього кварталу (14,1 млрд грн). При цьому, обсяг кредитів та заборгованості юридичних осіб за звітний квартал збільшився з 8,2 млрд грн до 9,5 млрд грн; кредити, видані фізичним особам, також зросли майже до 6,4 млрд грн з 5,9 млрд грн кварталом раніше.

Активи ОТП Банку за підсумками 1-го кварталу збільшилися до 21,2 млрд грн з 18,7 млрд грн у попередньому кварталі.

Загальний депозитний портфель ОТП Банку досяг майже 10,4 млрд грн порівняно з 9,5 млрд грн в четвертому кварталі 2013 року. Зокрема, кошти юридичних осіб зросли до 4,4 млрд грн, і кошти фізичних осіб зберегли стабільний обсяг майже 6 млрд грн.

«Задекларовані ОТП Банком збитки в першому кварталі 2014 року є прямим і логічним результатом ситуації, що склалася на банківському ринку та в економіці країни. З одного боку, це результат переоцінки "короткої" валютної позиції внаслідок девальвації національної валюти. З іншого – ефект доформування резервів під валютні кредити внаслідок збільшення чистого кредитного ризику за ними. В цілому, результат слід сприймати як «технічний», оскільки він суттєво не вплинув ні на рівень капіталізації, ні ліквідності ОТП Банку», - зазначив Тарас Проць, Член Правління АТ «ОТП Банк».

Регулятивний капітал Банку на кінець 1-ого кварталу склав 3,6 млрд грн (при нормативній вимозі не менше 120 млн грн). Показник адекватності регулятивного капіталу станом на 1 квітня 2014 року зафіксувався на рівні 15,55 % (при нормативі 10%).

Поділіться цією новиною з друзями!

Акціонерне товариство «ОТП БАНК» – один з найбільших українських банків з іноземним капіталом, який є визнаним лідером фінансового сектора країни. На ринку він представлений з 1998 року, має стійку репутацію соціально-відповідальної, надійної та стабільної структури, що пропонує споживачам сервіси європейської якості. Банк надає повний спектр фінансових послуг для корпоративних і приватних клієнтів, а також представників малого та середнього бізнесу.

З 2019 року згідно з рішенням НБУ ОТП Банк віднесено до переліку системно важливих банків України, які мають вагомий вплив на розвиток фінансової системи країни.

В Україні АТ «ОТП БАНК» виступає флагманом банківської групи, зареєстрованої Національним банком України, до складу якої також входять ТОВ «КУА «ОТП Капітал», ТОВ «ОТП Лізинг».

Слідкуйте за новинами ОТП Банку в соціальних мережах та месенджерах: Google Новини, Facebook, Twitter, YouTube, Instagram, Telegram та Viber.

Додаткова інформація