UA

ОТП Банк змушений розставити всі крапки над «і» у справі Євротек

З огляду на останні заяви представників групи компаній «Євротек» та її керівника пана Весельського, які носять явно маніпуляційний характер, ОТП Банк змушений розставити всі крапки над «і».

ОТП Банк спростовує звинувачення про незаконне розкриття банківської таємниці, оскільки всі підписані групою компаній кредитні договори містять положення про право банку на розкриття інформації в разі невиконання боржником своїх кредитних зобов'язань. Очевидно, банк має справу саме з таким свідомим порушенням, що підтверджується наступними фактами цілеспрямованого банкрутства чотирьох компаній (ПрАТ «Євротек», ПП «Сіті-Ком», ПП «Типікон» та ПП «Фараон»), які виступали позичальниками і майновими поручителями за кредитними зобов'язаннями групи компаній «Євротек» перед АТ «ОТП Банк»:

  • станом на червень-серпень 2012 року на підприємствах групи компаній значилося близько 50 об'єктів нерухомості, сотні об'єктів рухомого майна, з яких 43 одиниці нерухомості були вільні від обтяжень. Вже в лютому 2013 року ці 43 об'єкта нерухомості знаходилися під обтяженнями, транспорт та інше рухоме майно були продані;
  • у вересні 2012 року чотири майбутніх банкрута змінили юридичні адреси з Києва на Львів, і за дивним збігом обставин, арбітражними керуючими у справах про банкрутство були призначені саме ті львівські арбітражні керуючі, які фігурували в справах про банкрутство компаній пана Весельського в історії з Укрсоцбанком;
  • справа про банкрутство містить заяву про визнання кредиторських вимог на суму 150 млн грн кредиторів «Evrotek Group PLC» (о. Мен) і ТОВ «Альянс Маркет», що є 100% власністю компанії «Перені ЛІМІТЕД» (Кіпр), директором і власником якої є пан Весельський;
  • результатом торгів з продажу майна ПП «Фараон» (за ціною у 2,5 рази нижче ринкової) стала перемога в аукціоні ПП «Комторг-Сервіс», власником якого є Ветчінкін О., один з кінцевих бенефіціарних власників ПрАТ «Євротек».

Таким чином, банкрутство компаній групи «Євротек» було організовано керівниками з метою уникнення кредитних зобов'язань і «оптимізації» оподаткування при продажу майна пов'язаним особам, а не з метою виконання своїх зобов'язань перед ОТП Банком.

Це далеко не повний перелік стратегічних заходів у справі про банкрутства компаній групи «Євротек»: відкриття справ про банкрутство та призначення вищезазначених арбітражних керуючих навмисно проводилося в період новорічних свят; реєстр кредиторів ПП «Фараон» був затверджений тільки 04.03.2013, тобто після проведення аукціону 08.02.2013; порядок продажу не був погоджений з комітетом кредиторів і заставним кредитором; іпотекодержатель (АТ «ОТП Банк») не був повідомлений про майбутні торги за 30 днів до їх проведення, як того вимагає закон.

Оскільки позичальник не виконував свої кредитні зобов'язання, АТ «ОТП Банк» був змушений реалізувати своє договірне право інформування громадськості про явні незаконні дії посадових осіб групи компаній «Євротек». Попередньо банком було подано заяву про порушення кримінальної справи, яка була порушена УВС Львівської області за ч. 1 ст. 219 КК України (доведення до банкрутства).

Щодо заяв пана Весельського про небажання банку йти на поступки і реструктуризацію, змушені заявити, що компанії групи «Євротек» з 2009 року перебували в стані реструктуризації (остання з них проводилася в 2012 році) і погашали тільки частину відсоткових платежів за кредитами, не кажучи вже про «кредитні канікули» за основною сумою боргу. Оскільки в липні банк не отримав планового платежу, ОТП Банк був змушений списати з поточних рахунків групи компаній «Євротек» 3 млн грн в рамках договірного списання. У відповідь пан Весельський вдався до здійснення контрольованого банкрутства, почавши зі зміни юридичних адрес своїх компаній.

Заява Євротек, що ОТП Банк, нібито, не прийняв у рахунок погашення кредитних зобов'язань заставні об'єкти, також не відповідає дійсності. Насправді, в 2012 році пан Весельський відмовився передати банку застави, як йому це і пропонувалося. Навпаки, у відповідь на нашу пропозицію, була реалізована схема продажу з аукціону майна, яке перебувало в іпотеці в ОТП Банку, з порушенням законодавства про банкрутство.

Фактично, ескалацією цього конфлікту банк зірвав план продати «з молотка» інші застави. Банк вживає всі передбачені чинним законодавством заходи з метою захисту своїх законних прав та інтересів, а також інформування громадськості та інших кредиторів про порушення законодавства з боку групи компаній «Євротек».

Поділіться цією новиною з друзями!

Акціонерне товариство «ОТП БАНК» – один з найбільших українських банків з іноземним капіталом, який є визнаним лідером фінансового сектора країни. На ринку він представлений з 1998 року, має стійку репутацію соціально-відповідальної, надійної та стабільної структури, що пропонує споживачам сервіси європейської якості. Банк надає повний спектр фінансових послуг для корпоративних і приватних клієнтів, а також представників малого та середнього бізнесу.

З 2019 року згідно з рішенням НБУ ОТП Банк віднесено до переліку системно важливих банків України, які мають вагомий вплив на розвиток фінансової системи країни.

В Україні АТ «ОТП БАНК» виступає флагманом банківської групи, зареєстрованої Національним банком України, до складу якої також входять ТОВ «КУА «ОТП Капітал», ТОВ «ОТП Лізинг».

Слідкуйте за новинами ОТП Банку в соціальних мережах та месенджерах: Google Новини, Facebook, Twitter, YouTube, Instagram, Telegram та Viber.

Додаткова інформація