UA

OTP Group – солідні фінансові результати 2012 року

OTP Group вдалося продемонструвати солідні фінансові результати і зберегти значну ліквідність, незважаючи на стагнацію національних економік і загальне збільшення витрат банків на покриття ризиків. Скоригований чистий прибуток OTP Group у 2012 році після сплати податків склав 150 млрд форинтів (без урахування банківського податку, дострокового погашення за іпотечним портфелем та дивідендів), що на 7% менше порівняно з результатом 2011 року (161,4 млрд форинтів). При цьому чистий прибуток з урахуванням усіх відрахувань склав 122,6 млрд форинтів, що на 46% більше результату, отриманого в 2011 році. Операційний дохід Групи збільшився на 3% у річному обчисленні.

Загальний кредитний портфель OTP Group, скоригований з урахуванням коливань валютних курсів, скоротився на 1% за звітний період, що було переважно зумовлено зменшенням кредитного портфеля угорського OTP Bank Plc. (на 7% порівняно з попереднім роком). Обсяги виданих кредитів у 2012 році також скоротилися у банків в Україні та Чорногорії (-7% і -5%, відповідно). Таке скорочення позитивно перекривали споживчі кредити, за якими був зафіксований значний приріст, зокрема, в Росії та Україні (+31% і +282%, відповідно). Відповідно до загальногрупової стратегії розвитку, цей сегмент бізнесу істотно виріс також у Румунії, Словаччині та Сербії. Як результат, консолідований портфель споживчих кредитів збільшився на 14% у річному обчисленні.

Депозитний портфель OTP Group збільшився на 6% за рік (+3% за квартал). У звітному періоді Група зберегла сильну позицію ліквідності.

У 2012 році продовжилася тенденція збільшення внеску закордонних дочірніх компаній у загальний прибуток Групи (61 млрд форинтів порівняно з 51,3 млрд форинтів у попередньому році). Найбільший фінансовий результат забезпечили дочірні компанії в Росії і Болгарії (разом 71 млрд форинтів). Отриманий українським АТ «ОТП Банк» чистий прибуток у розмірі 0,5 млрд форинтів також розцінюється як істотне досягнення в умовах стагнуючого банківського ринку, несприятливою макро-і мікроекономічної ситуації. OTP Bank у Хорватії зміг не тільки зберегти прибутковість своєї операційної діяльності, але й істотно поліпшити свої фінансові результати. Банки в Сербії, Чорногорії та Словаччини показали негативний фінансовий результат.

Станом на грудень 2012 року, коефіцієнт достатності капіталу (CAR) OTP Group за МСФЗ зріс до 19,7% (+1,5 в квартальному обчисленні). Коефіцієнт достатності капіталу першого рівня (Tier1) досяг 16,1%, а показник базового капіталу першого рівня (Core Tier1) склав 14,7%.

Поділіться цією новиною з друзями!

Акціонерне товариство «ОТП БАНК» – один з найбільших українських банків з іноземним капіталом, який є визнаним лідером фінансового сектора країни. На ринку він представлений з 1998 року, має стійку репутацію соціально-відповідальної, надійної та стабільної структури, що пропонує споживачам сервіси європейської якості. Банк надає повний спектр фінансових послуг для корпоративних і приватних клієнтів, а також представників малого та середнього бізнесу.

З 2019 року згідно з рішенням НБУ ОТП Банк віднесено до переліку системно важливих банків України, які мають вагомий вплив на розвиток фінансової системи країни.

В Україні АТ «ОТП БАНК» виступає флагманом банківської групи, зареєстрованої Національним банком України, до складу якої також входять ТОВ «КУА «ОТП Капітал», ТОВ «ОТП Лізинг».

Слідкуйте за новинами ОТП Банку в соціальних мережах та месенджерах: Google Новини, Facebook, Twitter, YouTube, Instagram, Telegram та Viber.

Додаткова інформація