UA

OTP Group — стабільний прибуток в умовах кризи

OTP Group вдалося зберегти стабільний операційний прибуток в умовах кризи, а показники адекватності капіталу і ліквідності є відмінними на фоні міжнародної кон'юнктури. Крім того, результати діяльності іноземних дочірніх компаній дали можливість компенсувати зниження прибутковості материнського банку в Угорщині. Скоригований чистий прибуток OTP Group у 2011 році після сплати податків склав 161,4 млрд форинтів (без врахування банківського податку, дострокового погашення за іпотечним портфелем та списання гудвілу), що дещо менше порівняно з результатом 2010 року (162 млрд форинтів).

Іноземні дочірні банки в 2011 році зуміли потроїти свої прибутки — від 17 млрд форинтів до 51 млрд форинтів. Таким чином, у структурі загального скоригованого прибутку Групи частка іноземних дочок зросла до 32% (у 2010 році — 10%).

У 2011 році найвищі темпи зростання кредитного портфеля показав російський банк: його кредитний портфель, скоригований з урахуванням коливань валютних курсів, збільшився на 30% порівняно з аналогічним періодом попереднього року. Банки в Румунії та Болгарії також зберегли тенденцію зростання кредитного портфеля (6% і 2% відповідно). Варто відзначити, що кредитний портфель українського АТ «ОТП Банк» вийшов на стабільний рівень у результаті активізації POS-кредитування та відновлення корпоративного кредитування. Негативним аспектом стало скорочення кредитних портфелів материнської структури (-7%), банків у Сербії (-9%) і Чорногорії  (-6%).

Найбільш істотне зростання депозитів продемонстрували дочірні банки в Україні (+16%), Росії (+12%) та Болгарії (+7%), в той час як найбільше скорочення депозитного портфеля було зафіксовано в Сербії (-12%). Депозитний портфель материнського банку залишився незмінним в річному обчисленні. Що стосується квартальних показників, найбільш динамічний приріст депозитних портфелів спостерігався у банків в Україні (+4%) та Росії (+12%).

Група зберігає стабільну позицію ліквідності. З початку кризи загальне співвідношення кредитів до депозитів постійно знижувалося. Банк використав свою надлишкову ліквідність, генеровану банківською діяльністю, для погашення своїх зовнішніх зобов'язань.

Станом на грудень 2011 року, показник достатності капіталу (CAR) OTP Group за МСФЗ склав 17,2%. Коефіцієнт достатності основного капіталу першого рівня Tier1 знизився за останній квартал на 0,8% до 13,3%.

Показник CAR OTP Bank Plc. за Угорським стандартом фінансової звітності встановився на позначці 17,9% на кінець грудня 2011 року, демонструючи 0,5% зниження у квартальному обчисленні.

В 4-му кварталі 2011 року OTP Bank здійснив збільшення капіталу дочірніх банків у Сербії та Словаччині на 20 млн і 10 млн євро відповідно.

За результатами загальноєвропейського стрес-тесту, який проводився Європейським управлінням з банківського нагляду (European Banking Authority, EBA) влітку 2011 року, OTP Bank посів третє місце серед протестованих європейських банків за показником достатності капіталу першого рівня (Tier 1). У грудні 2011 року EBA оприлюднило результати ще одного стрес-тесту з посиленими вимогами, відповідно до яких OTP Group знову підтвердила надійність своєї капітальної позиції на рівні нормативних 9%. Крім того, слід зазначити, що Група практично не зазнає негативних впливів, пов'язаних з економічною ситуацією деяких країн Єврозони.

Поділіться цією новиною з друзями!

Акціонерне товариство «ОТП БАНК» – один з найбільших українських банків з іноземним капіталом, який є визнаним лідером фінансового сектора країни. На ринку він представлений з 1998 року, має стійку репутацію соціально-відповідальної, надійної та стабільної структури, що пропонує споживачам сервіси європейської якості. Банк надає повний спектр фінансових послуг для корпоративних і приватних клієнтів, а також представників малого та середнього бізнесу.

З 2019 року згідно з рішенням НБУ ОТП Банк віднесено до переліку системно важливих банків України, які мають вагомий вплив на розвиток фінансової системи країни.

В Україні АТ «ОТП БАНК» виступає флагманом банківської групи, зареєстрованої Національним банком України, до складу якої також входять ТОВ «КУА «ОТП Капітал», ТОВ «ОТП Лізинг».

Слідкуйте за новинами ОТП Банку в соціальних мережах та месенджерах: Google Новини, Facebook, Twitter, YouTube, Instagram, Telegram та Viber.

Додаткова інформація