UA

OTP Group: внесок дочірніх компаній у загальний прибуток групи збільшився на 4,5%

За підсумками першого півріччя 2011 року, прибуток OTP Group після сплати податків, включаючи спеціальний банківський податок в Угорщині (7,2 млрд форинтів), склав 74,5 млрд форинтів. Без врахування сплати податків, чистий прибуток OTP Group досяг 88,7 млрд форинтів, продемонструвавши 5% зростання відповідно до аналогічного періоду минулого року. Скоригований прибуток групи за 2-й квартал 2011 року становив 44,6 млрд форинтів (на 1% перевищивши результат першого кварталу 2011 р.).

Позитивна тенденція збільшення внеску дочірніх компаній у загальний прибуток групи, зафіксована в 1-му кварталі 2011 року, збереглася і в 2-му кварталі. Завдяки задовільним результатам, отриманим російським ВАТ «ОТП Банк», а також дочірніми структурами в Україні, Болгарії, Румунії та Хорватії, 15,7 млрд форинтів із загального прибутку за 2-ий квартал були зароблені за межами Угорщини (+4,5 млрд форинтів порівняно з першим кварталом). Таким чином, частка іноземних дочірніх компаній у структурі скоригованого консолідованого прибутку групи в 1-му півріччі 2011 склала 30% (26,8 млрд форинтів, або 36% від нескоригованого прибутку). Водночас, чистий прибуток материнської структури OTP Bank Plc. (за основною банківською діяльністю в Угорщині) знизився на 24% (з 83 млрд до 63 млрд форинтів), а отже, підвищення ефективності діяльності групи було повністю обумовлено більш високими результатами неугорських дочірніх компаній.

Скоригований операційний прибуток групи за 2-ий квартал склав 107,3 млрд форинтів, за результатами півріччя зберігши колишню динаміку в річному обчисленні.

Кредитний портфель групи, скоригований з урахуванням коливань валютних курсів, за другий квартал дещо скоротився (-1% порівняно з попереднім кварталом), у той час як за депозитним портфелем був зафіксований 1% приріст. Це дозволило знизити відношення кредитів до депозитів (+ облігації) (102%) на 7% у річному і 2% у квартальному обчисленні.

Найзначніше зростання кредитного портфеля за останні 12 місяців було досягнуто російським ВАТ «ОТП Банк»: його кредитний портфель, скоригований з урахуванням коливань валютних курсів, збільшився на 31% порівняно з аналогічним періодом попереднього року. При цьому обсяг роздрібних і споживчих кредитів збільшився на 68%. Румунський банк забезпечив приріст кредитного портфеля на 5% у річному обчисленні, а банки Болгарії і Словаччини - на 1%. Інші ринки стали свідками незначного скорочення кредитного портфеля. Масштабніше скорочення кредитів було зафіксовано в Сербії (-9%) і Чорногорії (-9%), а також у сегменті автомобільного кредитування в Угорщині (-13% порівняно з аналогічним періодом попереднього року).

Найбільше зростання депозитного портфеля в річному обчисленні зміг забезпечити банк у Сербії (+14%), у той час як інші учасники групи також домоглися задовільних результатів: в Угорщині депозити зросли на 3%, у Болгарії – на 6%, у Росії – на 5 %, а в Україні – на 7%.

Станом на червень 2011 року, показник достатності капіталу (CAR) OTP Group за МСФЗ склав 18,0%. Коефіцієнт достатності основного капіталу першого рівня Tier1 зріс за останній рік на 2,1% до 15,1%. Крім того, результати другого загальноєвропейського стрес-тесту, опубліковані Європейським управлінням з банківського нагляду (EBA) 15 липня 2011 року, засвідчили видатні показники достатності основного капіталу (Core Tier 1) OTP Bank Plc. Як показало тестування, навіть при несприятливому сценарії Core Tier 1 банку залишиться на рівні 13,6%, що забезпечило йому третє місце серед протестованих європейських банків.

Державний ощадний та комерційний банк ОТР Bank Plc. був заснований у 1949 році. У 1995-1999 рр.. він зазнав значних трансформацій, перетворившись в універсальний роздрібний банк, чия ринкова частка в Угорщині становить 25%. Банк надає повний спектр фінансових послуг, окрім Угорщини, ще у восьми країнах ЦСЄ для забезпечення потреб майже 12 млн. клієнтів, які обслуговуються в більш ніж 1500 банківських установах, банкоматах та через електронні канали продажів. Ряд вдалих придбань дозволив банку стати ключовим гравцем у регіоні Центральної та Східної Європи і сформувати потужну фінансову групу, що об'єднує банки, лізингові та факторингові компанії, пенсійні фонди тощо. OTP Bank Plc. також є стовідсотковим власником українського банку OTP Bank.

Поділіться цією новиною з друзями!

Акціонерне товариство «ОТП БАНК» – один з найбільших українських банків з іноземним капіталом, який є визнаним лідером фінансового сектора країни. На ринку він представлений з 1998 року, має стійку репутацію соціально-відповідальної, надійної та стабільної структури, що пропонує споживачам сервіси європейської якості. Банк надає повний спектр фінансових послуг для корпоративних і приватних клієнтів, а також представників малого та середнього бізнесу.

З 2019 року згідно з рішенням НБУ ОТП Банк віднесено до переліку системно важливих банків України, які мають вагомий вплив на розвиток фінансової системи країни.

В Україні АТ «ОТП БАНК» виступає флагманом банківської групи, зареєстрованої Національним банком України, до складу якої також входять ТОВ «КУА «ОТП Капітал», ТОВ «ОТП Лізинг».

Слідкуйте за новинами ОТП Банку в соціальних мережах та месенджерах: Google Новини, Facebook, Twitter, YouTube, Instagram, Telegram та Viber.

Додаткова інформація