UA

Результати OTP Group за перший квартал 2011 року перевершили очікування аналітиків

Позитивні тенденції 2010 року продовжилися і в першому кварталі 2011 року: у більшості країн було зафіксовано зростання промислового виробництва, а збільшення обсягів експорту було обумовлено надійним квартальним результатом економіки Німеччини і зростаючим світовим попитом на сировинні товари. Водночас, в інвестиційних колах побутує переконання, що потенціал зростання регіону Центральної та Східної Європи значно перевищує такий Західної Європи з тієї причини, що цей регіон зазнає набагато менше структурних проблем. У попередні три місяці спостерігався значний приплив капіталу в регіон, як за рахунок прямих іноземних інвестицій, так і портфельних інвестицій, а рівні CDS (кредитно-дефолтні свопи) країн регіону значно знизилися з січня 2011 року.

Незважаючи на поліпшення макроекономічних умов, результати банківської діяльності OTP Group все ще були середніми: досить слабкий загальний попит на кредити і збільшення частки кредитів з простроченням понад 90 днів (DPD90+) на тлі загальної стагнації кредитування. Ці тенденції в загалом відповідали прогнозами керівництва OTP Group, проте у другій половині 2011 року очікується позитивна зміна фінансово-економічної кон'юнктури.

Прибуток OTP Group після сплати податків за перший квартал 2011 року, з урахуванням спеціального банківського податку, введеного в Угорщині, склав 37,2 млрд форинтів. За вирахуванням цієї разової сплати банківського податку, чистий фінансовий результат OTP Group досяг 44,1 млрд форинтів, продемонструвавши зростання на 4% в річному і 37% у квартальному обчисленні. Додатковим позитивним чинником у 1 кварталі було значне збільшення вкладу дочірніх компаній у загальний прибуток групи. На противагу 1,6 млрд форинтів збитку в 1 кварталі і 2,1 млрд форинтів прибутку в 4 кварталі 2010 року, загальний прибуток дочірніх компаній у 1 кварталі 2011 року сягнув рівня 11,2 млрд форинтів, забезпечивши значний внесок у загальний прибуток OTP Group. При цьому дочірні структури в Росії, Болгарії та Україні, тобто основні гравці, частка яких у структурі загального доходу, як прогнозується, має зростати в середньостроковій перспективі, досягли відмінних результатів. Хоча у базовий період вони заробили лише 5,9 млрд форинтів у зв'язку із сезонним падінням доходів банків у Росії та Україні, у 1 кварталі 2011 року сукупний прибуток трьох банків склав 12,1 млрд форинтів.

Скоригований операційний прибуток групи за період з січня по березень склав 405,5 млрд форинтів, зберігши колишню динаміку в квартальному обчисленні. Водночас, чистий процентний дохід зріс на 6% у річному обчисленні, а чистий комісійний дохід збільшився +5% порівняно з аналогічним періодом минулого року. Однак у квартальному обчисленні доходи за обома статтями скоротилися на 2% і 13% відповідно. Збільшення чистої процентної маржі (6,33%) склало 33 базисних пункти в річному і 10 базисних пунктів у квартальному вираженні.

Консолідований кредитний портфель групи, скоригований з урахуванням коливань валютних курсів, за перший квартал дещо скоротився (-0,8%), у той час як за депозитним портфелем був зафіксований 3% приріст. Це дозволило знизити відношення кредитів до депозитів (+ облігації) до 102% на 7% у річному та 5% у квартальному обчисленні.

Слід зазначити, що у структурі групи значне збільшення кредитного портфеля було досягнуто тільки дочірнім банком у Росії: його кредитний портфель, скоригований з урахуванням коливань валютних курсів, збільшився на 25% порівняно з аналогічним періодом попереднього року. При цьому обсяг роздрібних та споживчих кредитів збільшився на 60%. Інші ринки у першому кварталі 2011 року стали свідками або стагнації, або певного скорочення кредитного портфеля.

Найбільше зростання депозитного портфеля у річному обчисленні змогли забезпечити дочірні структури в Сербії (+19%), Росії (+9%) та Хорватії (+7%). Угорський і болгарський банк також домоглися непоганих результатів: +6% і +2% за квартал відповідно.

Станом на березень 2011 року, показник достатності капіталу (CAR) OTP Group за МСФЗ склав 17,7%. Коефіцієнт достатності основного капіталу першого рівня Tier1 зріс за останній рік на 1% до 14,8%. Обидва показники значно перевищують аналогічні в основних конкурентів у регіоні.

Показник CAR OTP Bank Plc. за Угорським стандартом фінансової звітності досяг 18,6%, демонструючи річне зростання на 1,0% (0,5% за квартал).

Державний ощадний та комерційний банк ОТР Bank Plc. був заснований у 1949 році. У 1995-1999 рр.. він зазнав значних трансформацій, перетворившись на універсальний роздрібний банк, чия ринкова частка в Угорщині становить 25%. Банк надає повний спектр фінансових послуг, окрім Угорщини, ще у восьми країнах ЦСЄ для забезпечення потреб майже 12 млн. клієнтів, які обслуговуються в більш ніж 1500 банківських установах, банкоматах та через електронні канали продаж. Ряд вдалих придбань дозволив банку стати ключовим гравцем у регіоні Центральної та Східної Європи і сформувати потужну фінансову групу, що об'єднує банки, лізингові та факторингові компанії, пенсійні фонди тощо. OTP Bank Plc. також є стовідсотковим власником українського банку OTP Bank.

Поділіться цією новиною з друзями!

Акціонерне товариство «ОТП БАНК» – один з найбільших українських банків з іноземним капіталом, який є визнаним лідером фінансового сектора країни. На ринку він представлений з 1998 року, має стійку репутацію соціально-відповідальної, надійної та стабільної структури, що пропонує споживачам сервіси європейської якості. Банк надає повний спектр фінансових послуг для корпоративних і приватних клієнтів, а також представників малого та середнього бізнесу.

З 2019 року згідно з рішенням НБУ ОТП Банк віднесено до переліку системно важливих банків України, які мають вагомий вплив на розвиток фінансової системи країни.

В Україні АТ «ОТП БАНК» виступає флагманом банківської групи, зареєстрованої Національним банком України, до складу якої також входять ТОВ «КУА «ОТП Капітал», ТОВ «ОТП Лізинг».

Слідкуйте за новинами ОТП Банку в соціальних мережах та месенджерах: Google Новини, Facebook, Twitter, YouTube, Instagram, Telegram та Viber.

Додаткова інформація