UA

Фінансові результати OTP Group показали позитивну динаміку

Прибуток OTP Group після сплати податків у 2010 році досяг 162 млрд форинтів, що на 7% більше, ніж у 2009 році. З урахуванням 29,5 млрд форинтів спеціального банківського податку і 15 млрд форинтів списання гудвілу, чистий фінансовий результат групи склав 118 млрд форинтів (-22% порівняно з минулим роком).

За підсумками 4-го кварталу 2010 року чистий прибуток склав 31,8 млрд форинтів, демонструючи 30% зниження у квартальному обчисленні, що зумовлено сезонним збільшенням операційних витрат, збільшенням витрат на покриття ризиків (спрямованим на оптимізацію покриття кредитів з простроченням понад 90 днів (DPD90+) і підвищенням рівня податкового навантаження.

У 2010 році операційний дохід OTP Group досяг 467 млрд форинтів (+7% у річному обчисленні), а з вирахуванням «разових» статей витрат він склав 436 млрд форинтів, тобто дорівнював показнику 2009 року.

За результатами 2010 року консолідований кредитний портфель групи збільшився на 9% порівняно з результатами 2009 року, за результатами 4 кварталу порівняно з 3 кварталом – на 2%. Проте, з поправкою на вплив технічних факторів (валютні коливання, рекласифікація муніципальних облігацій у 2-му кварталі тощо), обсяг кредитного портфеля за результатом року залишився практично незмінним (-0,3% порівняно з минулим роком), але дещо відновив зростання у 4-му кварталі 2010 року (+0,4%).

Винятком став представник OTP Group у Росії, де спостерігалося значне зростанням загального обсягу кредитного портфеля – на 24%, а у сегменті роздрібного кредитування – на 46%. Збільшення попиту на основні кредитні продукти було вражаючим: споживче кредитування (POS-кредитування) зросло  на 58% у річному і 24% у квартальному обчисленні, а обсяг виданих кредитів за картковими продуктами відзначився ще більш значною динамікою росту – на 72% за рік (12% за квартал).

В Угорщині позитивною динамікою відзначилися також цільові сегменти кредитування: кредитування крупних корпоративних клієнтів зросло на 1% за рік, а сегмент малого та середнього бізнесу – хоча його частка є досить малою – на 7%. У Болгарії іпотечний і корпоративний кредитний портфель збільшився на 4%, у той час як в Україні відновлення корпоративного кредитування почалося у другому півріччі, а вже у 4-му кварталі 2010 його обсяги зросли на 6% у квартальному обчисленні.

Обсяги кредитування на менших ринках дещо скоротилися. Так, Чорногорія зазнала найзначнішого спаду – на 15% порівняно з минулим роком. Однак у певних сегментах спостерігалося деяке пожвавлення, що відображало зусилля місцевого менеджменту, а також поступове відновлення попиту на кредити. У Румунії обсяги іпотечного кредитування зросли на 5%, а кредити для малого та середнього бізнесу – на 15%. Обсяг виданих споживчих кредитів у Хорватії збільшився на 9%, у Сербії – на 20%. У Словаччині рівень роздрібного кредитування зріс на 3%. Водночас, у Чорногорії обсяги всіх основних кредитних категорій зменшилися на два порядки.

Депозитний портфель групи, скорегований на валютні коливання, зменшився на 3% у квартальному обчисленні здебільшого за рахунок скорочення обсягу корпоративних депозитів OTP Bank Plc. (-8% у річному і -22% у квартальному обчисленні). Значне скорочення депозитного портфеля було спричинене зняттям  депозитів компанією «OTP Fund Management» і угорськими муніципальними органами. Причини частково мали сезонний характер, однак також зіграло свою роль недоотримання податкових зборів муніципальними органами. Водночас слід відзначити позитивний фактор зростання загального обсягу депозитів фізичних осіб OTP Group на 3% у квартальному обчисленні.
У структурі групи найбільшого зростання депозитного портфеля було досягнуто в Росії (+18% за рік), а депозити фізичних осіб відзначилися навіть ще більш динамічним зростанням – на 22% порівняно з минулим роком. Крім того, гарна депозитна динаміка спостерігалася також у Сербії і Румунії – збільшення на 14 і 13% відповідно. 3-відсотковий приріст депозитного портфеля у Болгарії є досить значимим результатом, враховуючи його абсолютний розмір. Угорський OTP Bank Plc. зазнав скорочення депозитів на 2% у річному і 5% у квартальному обчисленні через вищезазначене вилучення депозитів. У четвертому кварталі обсяги роздрібних депозитів материнської структури почали зростати в результаті місцевого підвищення процентних ставок за ними.

Станом на грудень 2010 року показник достатності капіталу (CAR) OTP Group за МСФЗ сягнув 17,5%. Коефіцієнт достатності основного капіталу першого рівня Tier1 зріс за останній рік на 0,3% до 14,0%. Обидва показники значно перевищують аналогічні в основних конкурентів у регіоні.

Показник CAR OTP Bank Plc. за Угорським стандартом фінансової звітності досяг 18,1%, демонструючи зростання як на квартальній, так і річній основі (на 1,9% і 0,4% відповідно).

Свідченням надзвичайно надійного фінансового стану Банку є прогноз щодо забезпечення показника Tier1 OTP Group на рівні 16,2% у 2011 році, що є другим за ефективністю результатом з-поміж випробуваних 91 банку в рамках європейського стрес-тесту, проведеного Європейським комітетом з банківського регулювання (CEBS) у липні 2010 року.

Державний ощадний та комерційний банк ОТР Bank Plc. був заснований у 1949 році. У 1995-1999 рр.. він зазнав значних трансформацій, перетворившись в універсальний роздрібний банк, чия ринкова частка в Угорщині становить 25%. Банк надає повний спектр фінансових послуг, окрім Угорщини, ще у восьми країнах ЦСЄ для забезпечення потреб майже 12 млн. клієнтів, які обслуговуються в більш ніж 1500 банківських установах, банкоматах та через електронні канали продажів. Ряд вдалих придбань дозволив банку стати ключовим гравцем у регіоні Центральної та Східної Європи і сформувати потужну фінансову групу, що об'єднує банки, лізингові та факторингові компанії, пенсійні фонди тощо. OTP Bank Plc. також є стовідсотковим власником українського банку OTP Bank.

Поділіться цією новиною з друзями!

Акціонерне товариство «ОТП БАНК» – один з найбільших українських банків з іноземним капіталом, який є визнаним лідером фінансового сектора країни. На ринку він представлений з 1998 року, має стійку репутацію соціально-відповідальної, надійної та стабільної структури, що пропонує споживачам сервіси європейської якості. Банк надає повний спектр фінансових послуг для корпоративних і приватних клієнтів, а також представників малого та середнього бізнесу.

З 2019 року згідно з рішенням НБУ ОТП Банк віднесено до переліку системно важливих банків України, які мають вагомий вплив на розвиток фінансової системи країни.

В Україні АТ «ОТП БАНК» виступає флагманом банківської групи, зареєстрованої Національним банком України, до складу якої також входять ТОВ «КУА «ОТП Капітал», ТОВ «ОТП Лізинг».

Слідкуйте за новинами ОТП Банку в соціальних мережах та месенджерах: Google Новини, Facebook, Twitter, YouTube, Instagram, Telegram та Viber.

Додаткова інформація