UA

OTP Bank, «УкрСиббанк», «Укрсоцбанк» у встановлені терміни виконали всі рекомендації АМКУ щодо роботи зі страховими компаніями

Відкрите звернення

До Голови Антимонопольного комітету України
О.О. Костусєва

У вітчизняних засобах масової інформації з'явилося повідомлення про порушення Антимонопольним комітетом України справ щодо «УкрСиббанку», «Укрсоцбанку» та OTP Bank за фактом «нав'язування зазначеними фінустановами послуг окремих страхових компаній своїм клієнтам».

У зв'язку з цим OTP Bank, «УкрСиббанк», «Укрсоцбанк» хотіли б заявити про те, що до 28 липня поточного року Банки в повному обсязі виконали всі рекомендації АМКУ від 29.04.2010 р., зокрема, проінформували страхові компанії і позичальників про вимоги, що висуваються Банками до СК і договорів страхування. Відповідна інформація розміщена на корпоративних веб-сайтах Банків.

Банки не допускають необґрунтованих відмов у перевірці кожної страхової компанії на предмет її відповідності публічним вимогам, що висуваються до страхових компаній і їх продуктів.

Банки з подивом сприйняли повідомлення про порушення справи з боку Антимонопольного комітету. Як до виконання зазначених рекомендацій, так і в даний час Банки публічно інформували та інформують клієнтів про перелік страхових компаній, з якими клієнти за своїм вибором можуть вільно укладати договори страхування майна, що передається Банкам у заставу. У рамках попередніх консультацій з АМКУ щодо роботи зі страховими компаніями від 29.04.2010 р. (Рекомендації Антимонопольного комітету України «Про здійснення заходів, спрямованих на запобігання порушенням законодавства про захист економічної конкуренції» № 8-рк від 29.04.2010) позиція низки провідних українських банків - лідерів кредитування приватного сектору в Україні щодо необхідності мінімізації ризиків (як самого банку, так і його позичальників), що виникають при прийнятті страховок від неплатоспроможних страхових компаній, знайшла розуміння з боку АМКУ. Таким чином, рекомендації АМКУ від 29.04.2010 р. стали результатом консолідованої позиції банків і АМКУ.

Наразі OTP Bank, «УкрСиббанк» і «Укрсоцбанк» як Банки-кредитори і вигодонабувачі страхового відшкодування за майном, що перебуває у них у заставі, рекомендують приватним клієнтам на підставі чітких критеріїв відбору та системи аналізу фінансової звітності СК страхувати своє майно в страхових компаніях, що входять до списків рекомендованих Банками СК. Тим не менш, у клієнта завжди залишається право (а, відповідно, і він бере на себе певний ризик) страхувати майно в інших страхових компаніях на умовах, погоджених зі своїм Банком.

Ми б хотіли зазначити, що ми не вважаємо за можливе повністю відмовитися від аналізу фінансового стану страхових компаній і рекомендації клієнтам найнадійніших з них. Деякі СК дотепер відчувають наслідки кризи і не можуть повною мірою виконувати зобов'язання за договорами страхування, про що відверто заявляє регулятор страхового ринку Державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг України. За останній рік було відкликано досить багато  ліцензій і ліквідовано страхових компаній, при цьому деякі з них належали до двадцятки провідних компаній на ринку (лише у травні було відкликано 11 ліцензій). Як наслідок, клієнти зазнають фінансових збитків, адже у них на руках залишаються оплачені договори страхування, виплати за якими напевно не будуть здійснюватися. Тобто заплативши за страховку, клієнт не отримує страхового захисту. При цьому страхові компанії не завжди є прозорими: клієнтові дуже часто важко отримати навіть ті документи, які компанія зобов'язана надавати, не кажучи вже про фінансову звітність і реальний стан справ з виплатами клієнтам – головним обов'язком будь-якої страхової компанії.

На сьогодні здійснюється активна робота Банків і страхових компаній з метою розширення переліків рекомендованих компаній.

OTP Bank, «УкрСиббанк» та «Укрсоцбанк» й надалі готові до конструктивного діалогу з усіма учасниками процесу.

  • Голова Правління АТ «ОТП Банк» Дмитро Зінков
  • Голова Правління АТ «Укрсиббанк» Сергій Наумов
  • Голова Правління АТ «Укрсоцбанк» Борис Тимонькін

Акціонерне товариство «ОТП Банк» – один з найбільших вітчизняних банків, визнаний лідер фінансового сектору України. Банк надає повний спектр фінансових послуг для корпоративних і приватних клієнтів, а також представників малого та середнього бізнесу. На українському ринку він представлений з 1998 року, має стійку репутацію соціально відповідальної, надійної і стабільної структури, що пропонує споживачам сервіси європейської якості. Його стовідсотковим власником є найбільший угорський банк OTP Bank Plc., який торік відзначив 60-річчя від дня свого заснування. 

Згідно даних АУБ, станом на 1 червня 2010 року OTP Bank є 9-м найбільшим вітчизняним банком за розміром активів і 8-м - за розміром капіталу. Нині банк обслуговує  понад 385 тисяч клієнтів. Його мережа філій на території України нараховує 200 точки продажів і 2 представництва.

Прес-служба банку:
Тел.: +38 044 492 38 87,
e-mail:
pr@otpbank.com.ua
Ангеліна Деревльова: Angelina.Derevliova@otpbank.com.ua
Сергій Нагорнюк: sergii.nagorniuk@otpbank.com.ua

АТ «УкрСиббанк» – зареєстрований 18 червня 1990 року. Банк має повну ліцензію НБУ № 75 від 28 грудня 2009 року на здійснення банківських операцій. Станом на 01.08.2010 р.: чисті активи банку складають 43,58 млрд. грн., капітал - 5,65 млрд. грн., кредитно-інвестиційний портфель - 31,63 млрд. грн., кошти корпоративних клієнтів - 8,09 млрд. грн., кошти фізичних осіб - 12,23 млрд. грн. На сьогодні регіональна мережа нараховує понад 700 відділень по всій території України. 81,42% акцій «УкрСиббанку» належить BNP Paribas Group. Аудитори банку - міжнародна компанія ТОВ АФ «PriceWaterhouseCoopers (Аудит)» та аудиторська фірма ТОВ «Українська аудиторська служба». Генеральним страховиком УкрСиббанку є ЗАТ СК «АХА Україна».

BNP Paribas – один з шести найміцніших банків світу* і найбільший банк в єврозоні за обсягами депозитів. Група представлена в більш ніж 80 країнах, число її співробітників перевищує 200 000 осіб, включаючи 160 000 у Європі, що дає BNP Paribas право на звання європейського лідера на міжнародному ринку фінансових послуг. Банк займає провідні позиції у трьох основних напрямках своєї діяльності: роздрібний бізнес, інвестиційні рішення, корпоративний та інвестиційний бізнес. Внутрішніми роздрібними ринками Групи є Бельгія, Франція, Італія та Люксембург. На даний момент BNP Paribas розгортає інтегровану модель в регіоні Європи і Середземномор'я, а також має розвинену мережу в США. BNP Paribas Personal Finance є лідером у сфері споживчого кредитування на території Європи. За напрямками Корпоративного бізнесу, Інвестиційного бізнесу та інвестиційних рішень BNP Paribas також займає провідні позиції в Європі та має сильні динамічні представництва в Азії.

*Рейтинг «АА» за версією рейтингового агентства «Standard & Poor's» - 3-є місце з 22.

Прес-служба АТ«УкрСиббанк»:
Тел.: +38 044 201 22 71
Тетяна Шикерява:
T_shikerjavaja@ukrsibbank.com
Вікторія Томін:
Viktorya.Tomin@ukrsibbank.com
Анастасія Сергієнко:
Anastasiia.Sergiienko@ukrsibbank.com

Публічне акціонерне товариство «Укрсоцбанк» на сьогодні — один з найбільших системних універсальних банків України. Банк заснований у вересні 1990 року. Персонал фінустанови налічує понад 9 тис. осіб. Як одна з найнадійніших фінансових установ України банк пропонує повний комплекс сучасних фінансових та платіжних інструментів, що допомагають організаціям досягнути комерційного успіху, а людям – підвищити рівень добробуту.

23 січня 2008 року UniCredit Group завершила купівлю 94,2% загального випущеного акціонерного капіталу Укрсоцбанку у групи інвесторів, яких представляла міжнародна інвестиційна консалтингова компанія EastOne (продавець з боку акціонерів) через Bank Austria, який входить до Групи і є відповідальним за комерційну банківську діяльність у країнах Центральної і Східної Європи.

Прес-служба АТ «Укрсоцбанк»:
Тел.: +38 044 230 32 56

Поділіться цією новиною з друзями!

Акціонерне товариство «ОТП БАНК» – один з найбільших українських банків з іноземним капіталом, який є визнаним лідером фінансового сектора країни. На ринку він представлений з 1998 року, має стійку репутацію соціально-відповідальної, надійної та стабільної структури, що пропонує споживачам сервіси європейської якості. Банк надає повний спектр фінансових послуг для корпоративних і приватних клієнтів, а також представників малого та середнього бізнесу.

З 2019 року згідно з рішенням НБУ ОТП Банк віднесено до переліку системно важливих банків України, які мають вагомий вплив на розвиток фінансової системи країни.

В Україні АТ «ОТП БАНК» виступає флагманом банківської групи, зареєстрованої Національним банком України, до складу якої також входять ТОВ «КУА «ОТП Капітал», ТОВ «ОТП Лізинг».

Слідкуйте за новинами ОТП Банку в соціальних мережах та месенджерах: Google Новини, Facebook, Twitter, YouTube, Instagram, Telegram та Viber.

Додаткова інформація