UA

Голова наглядової ради ОТП Банку Іштван Хамец: «Ми хочемо зберегти й розвивати бізнес, який створили в цій країні»

В ексклюзивному інтерв‘ю виданню «Форбс Україна» Голова наглядової ради ОТП Банку Іштван Хамец розповів про угорський досвід монетарних реформ, умови, в яких доводиться працювати українському банківському регулятору, майбутнє українських банків і плани східноєвропейської фінансової групи OTP Group щодо України.

Пан Хамец, який до початку своєї роботи в ОТП Групі обіймав посаду Директора з економічної та монетарної політики в Центральному банку Угорщини і, отже, володіє значним досвідом і експертизою у справі фінансового і банківського управління, говорячи про нинішню банківську кризу в Україні, відзначив: «Політика НБУ щодо очищення системи від банків-зомбі є сміливою і правильною, але ця політика має реалізовуватися систематично – в іншому разі вона виявиться марною».

Свого часу Угорщина пройшла складні процеси перебудови кредитно-фінансової та монетарної політики. Пан Хамец, який був одним із провідників цих реформ, переконаний, що нинішні заходи НБУ є тимчасовою політикою для підтримки певної стабільності в умовах, поки неможливо знайти рішення для глибших проблем. Перед НБУ поставили занадто багато цілей і дали занадто мало реальних інструментів. А загалом, на думку пана Хамеца, центральний банк має нести відповідальність лише за грошово-кредитну політику та регуляторні функції, що належать до його компетенції, а не відповідати за чисто політичні питання.

Відповідаючи на питання, як акціонери ОТП Банку сприймають збиткову роботу українського банку у 2014 році та подальші збитки у 2015-му, голова наглядової ради акцентував: «Ніхто не може радіти збиткам. Але акціонерам абсолютно зрозуміло, що це не вина нинішнього керівництва банку. Ми ніколи не планували й не збираємося йти з українського ринку. Ми хочемо зберегти й розвивати бізнес, який створили в цій країні. За нинішньої стратегії ми можемо зберегти достатність капіталу банку (а капіталізація є одним із головних завдань перед українськими банками і їхніми акціонерами зараз), за умови відсутності несумлінного політичного втручання або подальшої ескалації військового конфлікту».

З повною версією інтерв’ю для «Форбс Україна» можна ознайомитися на сайті видання або на сайті ОТП Банку.

Поділіться цією новиною з друзями!

Акціонерне товариство «ОТП БАНК» – один з найбільших українських банків з іноземним капіталом, який є визнаним лідером фінансового сектора країни. На ринку він представлений з 1998 року, має стійку репутацію соціально-відповідальної, надійної та стабільної структури, що пропонує споживачам сервіси європейської якості. Банк надає повний спектр фінансових послуг для корпоративних і приватних клієнтів, а також представників малого та середнього бізнесу.

З 2019 року згідно з рішенням НБУ ОТП Банк віднесено до переліку системно важливих банків України, які мають вагомий вплив на розвиток фінансової системи країни.

В Україні АТ «ОТП БАНК» виступає флагманом банківської групи, зареєстрованої Національним банком України, до складу якої також входять ТОВ «КУА «ОТП Капітал», ТОВ «ОТП Лізинг».

Слідкуйте за новинами ОТП Банку в соціальних мережах та месенджерах: Google Новини, Facebook, Twitter, YouTube, Instagram, Telegram та Viber.

Додаткова інформація