UA

1991 Open Data Incubator і OTP Bank за підтримки НБУ відкрили програму для фінтех-стартапів Open Banking Lab

1991 Open Data Incubator, Нацбанк і АТ «ОТП Банк» оголосили про старт спільної інкубаційної програми для фінтех-стартапів Open Banking Lab. Програма спрямована на просування стандарту open banking в Україні.


1991 Open Data Incubator і OTP Bank за підтримки НБУ відкрили програму для фінтех-стартапів Open Banking Lab

Некомерційний інкубатор проектів на основі великих та відкритих даних 1991 Open Data Incubator, НБУ та ОТП Банк започаткували спільну інкубаційну програму Open Banking Lab. 27 вересня представники компаній дали прес-конференцію, де повідомили про старт набору до програми.

Open banking — новий стандарт в банківській справі, в рамках якого банки надають стороннім розробникам доступ до відкритих (не конфіденційних) даних і власного API. Розробники одержують можливість використовувати функціонал та контент банка у власних додатках та платформах. Мета open banking — підвищення рівня якості клієнтського обслуговування в банківській сфері.

Open Banking Lab — перша в Україні ініціатива, що просуває концепцію відкритого банкінгу. В рамках програми 1991 Open Data Incubator буде підтримувати стартапи, що розробляють продукти на основі відкритих банківських даних. Генеральним партнером і спонсором цього проекту став OTP Bank. Доступ до open data та корпоративних API надасть НБУ та ОТП Банк.

«ОТП Банк підтримав фінансово і організаційно цей проект, тому що він відображає нашу місію: служити банком № 1 для наших клієнтів, встановлюючи високі стандарти для ринку і приносячи соціальну користь для суспільства в цілому. Вирощування просунутих фінтех-стартапів з актуальними для банка рішеннями, підвищення інвестиційної культури і стимулювання розвитку підприємництва відповідають цілям нашої місії. Ми сподіваємось, що ця ініціатива отримає економічне втілення у вигляді конкурентоспроможних, корисних рішень від учасників інкубатора», — відзначила Лілія Лазепко, член Правління АТ «ОТП Банк», керуюча операційною діяльністю й ІТ.

«Відтепер стандарти відкритих даних крокують не тільки державними коридорами, але й мають новий вимір для існування — корпоративний. Корпоративні дані якісні, дорогі та ретельно підібрані. Саме з ними ми пропонуємо попрацювати стартап-спільноті в проекті Open Banking Lab», — прокоментував засновник 1991 Open Data Incubator Денис Гурський.

“Національний банк активно реалізує концепцію проекту Open data. «Відкриті данні» не тільки демонструють відповідний рівень відкритості, прозорості та технологічності організації, а й дають можливість розвитку інших компаній, які використовують такі дані, наприклад, у своїх автоматизованих процесах або для прийняття рішень у результаті їх автоматизованої обробки. Бажання комерційних структур «ділитися» даними через API-протоколи відкриває новий етап розвитку фінансового сектору України. З подальшим розвитком таких технологій обміну інформацією споживач буде мати змогу отримувати фінансові послуги у режимі реального часу не лише від обслуговуючих компаній чи банків, а й з боку високотехнологічних компаній фінтех-сегменту. Звичайно, такі системи потребують певних правил захисту інформації та використання даних (наприклад, тільки за запитом клієнта) для того, щоб у споживачів було достатньо довіри до нових способів надання сервісів. Впровадження нової платіжної Євродирективи PSD2 в Україні, в рамках наближення законодавства до ЄС, також допоможе врегулювати ці питання” - пояснив Михайло Відякін, директор Департаменту стратегії та реформування НБУ.

Детальніше про зміст, умови і цілі програми Open Banking Lab можна дізнатися на сайті проекту 1991.vc.


Про організаторів та партнерів програми:

1991 Open Data Incubator — перший в Україні некомерційний інкубатор проектів на основі великих і відкритих даних. Розвиває стартапи, котрі вирішують національні виклики в країнах Східної Європи. Замовники та партнери 1991 Open Data Incubator — державні установи, бізнес та інститути громадянського суспільства. 1991 Open Data Incubator — партнер з інкубації проектів для об’єднаних територіальних громад міст Івано-Франківськ і Дніпро в рамках програми USAID «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE). Партнер національного конкурсу стартапів на основі відкритих даних Open Data Challenge.

Національний банк України (НБУ) — центральний банк України. Основна функція НБУ — досягнення та підтримання цінової стабільності, сприяння фінансовій стабільності та дотриманню стійких темпів економічного зростання в країні.

Asters — одна з найбільших юридичних фірм України, яка з 1995 року надає клієнтам повний спектр юридичних послуг. Asters визнана юридичною фірмою № 1 за показниками роботи в 2011–2016 роках згідно з результатами щорічного дослідження «50 провідних юридичних фірм України». Банківське та фінансове право є однією з ключових практик Asters.

Поділіться цією новиною з друзями!

Акціонерне товариство «ОТП БАНК» – один з найбільших українських банків з іноземним капіталом, який є визнаним лідером фінансового сектора країни. На ринку він представлений з 1998 року, має стійку репутацію соціально-відповідальної, надійної та стабільної структури, що пропонує споживачам сервіси європейської якості. Банк надає повний спектр фінансових послуг для корпоративних і приватних клієнтів, а також представників малого та середнього бізнесу.

З 2019 року згідно з рішенням НБУ ОТП Банк віднесено до переліку системно важливих банків України, які мають вагомий вплив на розвиток фінансової системи країни.

В Україні АТ «ОТП БАНК» виступає флагманом банківської групи, зареєстрованої Національним банком України, до складу якої також входять ТОВ «КУА «ОТП Капітал», ТОВ «ОТП Лізинг».

Слідкуйте за новинами ОТП Банку в соціальних мережах та месенджерах: Google Новини, Facebook, Twitter, YouTube, Instagram, Telegram та Viber.

Додаткова інформація