UA

Активізація шахрайства: як розпізнати та захиститися

ОТП Банк попереджає, що останнім часом через тривогу та страхи, підвищений попит на засоби індивідуального захисту, фармацевтичну продукцію та більше користування мережею Інтернет шахраї стали активнішими.

Найпоширеніший вид шахрайства, з яким звертаються клієнти, - фальшиві дзвінки від імені банку та SMS від ОТП Банку та Національного банку України. Наприклад, шахраї телефонують громадянам від імені банків або мікрофінансових організацій під легендою «Перевірка даних, щоб уникнути штрафів за невчасну сплату кредитів під час карантину». А насправді – виманюють карткові реквізити, банківські SMS-коди та інформацію для віддаленої ідентифікації у банку. Також клієнти можуть отримувати повідомлення про нарахування 1 000 грн, де для довідки треба зателефонувати за вказаними шахрайськими номерами.

Окрім того, на елетронну пошту можете отримати лист від адвоката\нотаріуса\представника банку, що ви можете бути далеким родичем мільйонера, який загинув, і претендуєте на спадок. Далі шахраї виманюють особисті дані для отримання ваших коштів.

До того ж звертаємо вашу увагу, що переказ коштів можливий і шахраю, який обслуговується в ОТП Банку. Клієнт банку розміщує оголошення про продаж будь-якого товару на сайті оголошень, жертва цікавиться оголошенням та на вимогу шахрая відправляє частину або повну вартість товару за банківськими реквізитами. Товар відповідно – не відправляється. ОТП Банк радить клієнтам переказувати кошти до отримання товару тільки перевіреним торговцям.

Це застереження стосується і фейкового продажу усього, що пов’язано з коронавірусом – дезінфікуючі засоби, ліки, вакцини, тести, медичні маски та рукавички. Також поширеними стали посилання на сайти «відстеження COVID-19», які насправді є посиланнями на фішингові сайти, які викрадають логіни та паролі. Побільшало і шахрайських (фішингових) сайтів, які «працюють» під виглядом платіжних онлайн-сервісів, а насправді – викрадають гроші або карткові реквізити.

Особливо уважними слід бути тоді, коли сплачуєте за комунальні послуги онлайн. Саме тому ми рекомендуємо користуватися зручним та надійним онлайн-банкінгом OTP Smart.

ОТП Банк радить бути більш уважним під час онлайн-операцій, а також при виникненні будь-яких запитань телефонувати до Контакт-центру або звернутися до консультанта у месенджері (Viber, Telegram, Facebook Messenger).

Поділіться цією новиною з друзями!

Акціонерне товариство «ОТП БАНК» – один з найбільших українських банків з іноземним капіталом, який є визнаним лідером фінансового сектора країни. На ринку він представлений з 1998 року, має стійку репутацію соціально-відповідальної, надійної та стабільної структури, що пропонує споживачам сервіси європейської якості. Банк надає повний спектр фінансових послуг для корпоративних і приватних клієнтів, а також представників малого та середнього бізнесу.

З 2019 року згідно з рішенням НБУ ОТП Банк віднесено до переліку системно важливих банків України, які мають вагомий вплив на розвиток фінансової системи країни.

В Україні АТ «ОТП БАНК» виступає флагманом банківської групи, зареєстрованої Національним банком України, до складу якої також входять ТОВ «КУА «ОТП Капітал», ТОВ «ОТП Лізинг».

Слідкуйте за новинами ОТП Банку в соціальних мережах та месенджерах: Google Новини, Facebook, Twitter, YouTube, Instagram, Telegram та Viber.

Додаткова інформація