UA

ОТП Банк роз’яснює нові вимоги для здійснення платежів та переказу коштів

28 квітня 2020 року набрали чинності нові вимоги для здійснення платежів відповідно до Закону України "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення".

Чи зміниться щось для більшості клієнтів?

Зміни переважно стосуються неідентифікованих операцій. Якщо ви вже є клієнтом банку – ви ідентифіковані: для цього заповнювали анкету  та надавали ксерокопії документів. ОТП Банк завіряє, що особливих змін щодо нових вимог ви не відчуєте: на більшість звичайних операцій з переказу коштів це не вплине.

Звертаємо Вашу увагу, що поповнення готівкою рахунків через банкомати та депозитні сейфи ОТП Банку прирівнюються до ідентифікованих операцій, тобто здійснюються без обмеження по сумі.

Будь ласка, зверніть також увагу: дистанційно оплачувати комунальні послуги, оплачувати податки, товари та послуги, поповнювати  мобільний телефон, а також здійснювати перекази з картки на картку можна й надалі без будь-яких проблем.

На що вплинуть зміни?

Перш за все, впроваджується ризик-орієнтований підхід у роботі з клієнтами. Тобто високоризикових клієнтів – тих, хто може проводити операції на великі суми, перевірятимуть більш прискіпливо.

Операції звичайних людей – студентів, пенсіонерів, клієнтів у межах зарплатного проєкту та «білого» бізнесу, що платить податки, – перевірятимуть менше. За даними НБУ, 95% банківських клієнтів належать саме до низькоризикової категорії.

По-друге, збільшується граничний поріг операцій обов’язкового фінмоніторингу. Раніше ОТП Банк в обов’язковому порядку повідомляв Держфінмоніторинг про всі операції від 150 тис. грн, а серед підстав для цього було аж 17 ознак. Закон збільшує граничний поріг суми до 400 тис. грн та зменшує список ознак операцій.

По-третє, закон розширює вимоги до ідентифікації тих, хто робить переказ грошових коштів. Зауважуємо, це не стосується переказів грошей з карти на карту. Банківська картка – це вже ідентифікований продукт, і банк має інформацію про власників карток.

Окрім того, якщо при здійсненні операцій з готівкою через термінали та банкомати, клієнт вніс власну картку в спеціально обладнаний зчитувач, то клієнт, який здійснив таку операцію, вважається ідентифікованим.

У цьому випадку мова йде про перекази без відкриття рахунку на суму більшу за 5 тис. грн. При цьому на поповнення кредитних карток діє ліміт до 30 тис. грн.

Наприклад, якщо у вас з’явилася необхідність внести кошти через термінал або, наприклад, вам необхідно переказати кошти готівкою через міжнародну систему переказу коштів на суму, більшу за 10 тис. грн. У такому випадку верифікація за допомогою документу необхідна.

Що необхідно для верифікації?

Паспорт громадянина України, паспорт громадянина України для виїзду за кордон, посвідчення на постійне проживання, посвідчення на тимчасове проживання, посвідчення біженця, видане в Україні, посвідчення особистості, яке має додатковий захист.

Якщо у вас виникли додаткові запитання, будь ласка, зверніться до нас за роз’ясненнями у месенджері (Viber, Telegram, Facebook Messenger).

Поділіться цією новиною з друзями!

Акціонерне товариство «ОТП БАНК» – один з найбільших українських банків з іноземним капіталом, який є визнаним лідером фінансового сектора країни. На ринку він представлений з 1998 року, має стійку репутацію соціально-відповідальної, надійної та стабільної структури, що пропонує споживачам сервіси європейської якості. Банк надає повний спектр фінансових послуг для корпоративних і приватних клієнтів, а також представників малого та середнього бізнесу.

З 2019 року згідно з рішенням НБУ ОТП Банк віднесено до переліку системно важливих банків України, які мають вагомий вплив на розвиток фінансової системи країни.

В Україні АТ «ОТП БАНК» виступає флагманом банківської групи, зареєстрованої Національним банком України, до складу якої також входять ТОВ «КУА «ОТП Капітал», ТОВ «ОТП Лізинг».

Слідкуйте за новинами ОТП Банку в соціальних мережах та месенджерах: Google Новини, Facebook, Twitter, YouTube, Instagram, Telegram та Viber.

Додаткова інформація