UA

Регулювання комісії interchange призведе до зростання готівкового обігу в Україні

Регулювання комісії interchange призведе до зростання готівкового обігу в Україні

Прийняття законопроекту № 4364 про регулювання комісій за еквайринг та interchange, що наразі готується до другого читання у Верховній Раді, призведе до зростання готівкового обігу в Україні та збільшення вартості банківського обслуговування для клієнтів. Такої думки дотримується начальник управління розвитку карткового бізнесу та крос-продажів ОТП Банку Євген Грубий.

Як повідомив Є.Грубий, практика, зокрема, країн ЄС показує, що нормативне регулювання ставок interchange призводить до зростання вартості обслуговування банківських рахунків для клієнтів, і, відповідно, до зменшення їхньої кількості. Адже жоден банк не може вести збиткову діяльність та вимушений вводити додаткові комісії для формування дохідності продукту.

До того ж, на його думку, банки- еквайєри почнуть звертати програми з розвитку мережі прийому карток до розрахунку, і більш критично ставитимуться до розгляду торгових точок з позиції доцільності встановлення обладнання. Крім цього, банкам-емітентам доведеться суттєво звужувати або навіть закривати програми лояльності (cashback, пільгові періоди по кредитних картках). «Це, у свою чергу, може призвести до зниження оборотів по картках, і відсутності додаткової мотивації для клієнта проводити розрахунки саме за допомогою платіжних карток. А наслідком, відповідно буде зростання готівкового обігу», — наголосив банкір. При цьому, за його словами, як показує практика, знову-таки ЄС, заходи з примусового зниження ставок interchange жодним чином не впливають на вартість товару. «Cтавка interchange, що потенційно знизиться навіть на 1%, у вартості товару у 400 грн (дорівнює середньому чеку розрахунку карткою в 2020 р. згідно зі статистикою НБУ) становитиме 4 грн, та не буде ідентифікована як знижка для покупця. А от наслідки від зниження доходу від всіх цих операцій, банки відчують дуже швидко, — зазначив Є. Грубий.

Тож, альтернативою впровадження примусових заходів регулювання комісій, на думку банкіра, повинно стати еволюційне та гармонійне зниження комісії банками та платіжними системами.

Поділіться цією новиною з друзями!

Акціонерне товариство «ОТП БАНК» – один з найбільших українських банків з іноземним капіталом, який є визнаним лідером фінансового сектора країни. На ринку він представлений з 1998 року, має стійку репутацію соціально-відповідальної, надійної та стабільної структури, що пропонує споживачам сервіси європейської якості. Банк надає повний спектр фінансових послуг для корпоративних і приватних клієнтів, а також представників малого та середнього бізнесу.

З 2019 року згідно з рішенням НБУ ОТП Банк віднесено до переліку системно важливих банків України, які мають вагомий вплив на розвиток фінансової системи країни.

В Україні АТ «ОТП БАНК» виступає флагманом банківської групи, зареєстрованої Національним банком України, до складу якої також входять ТОВ «КУА «ОТП Капітал», ТОВ «ОТП Лізинг».

Слідкуйте за новинами ОТП Банку в соціальних мережах та месенджерах: Google Новини, Facebook, Twitter, YouTube, Instagram, Telegram та Viber.

Додаткова інформація