UA

OTP Group: результати діяльності за підсумками третього кварталу 2021 року

Протягом перших дев'яти місяців тенденції на рівні групи загалом розвивалися позитивно, наголошується у повідомленні OTP Group. Відповідно до нього:

  • виходячи з 11% зростання кредитного портфеля з початку року, за підсумками року може збільшитися приблизно на 15% (з урахуванням курсових різниць);
  • при припущенні про превалювання позитивних ризикових трендів, скоригована рентабельність власного капіталу може становити 18-20% за підсумками 2021 року.

Керівництво OTP Bank (Угорщина) зобов'язується виплатити дивіденди, включаючи суму дивідендів у розмірі 119 млрд форинтів за 2019 та 2020 рік, які вже було вирахувано з регулятивного капіталу. Дивіденди, які мають бути виплачені за підсумками 2021 фінансового року, банк вже вирахував з регулятивного капіталу в сумі 64,8 млрд форинтів.

Консолідований скоригований прибуток за дев'ять місяців склав 373,6 млрд форинтів, що на 61% більше за показник за аналогічний період минулого року. Загальний обсяг коригувань від 1 до 9 млн. форинтів склав - 38,3 млрд. форинтів у межах бухгалтерського прибутку в 335,3 млрд. форинтів (після сплати податків), з яких -7,2 млрд. форинтів були внесені в третьому кварталі.

Основними коригуваннями були:

  • - 9,2 млрд форинтів пов'язані з платіжним мораторієм в Угорщині (після сплати податків);
  • - 4,6 млрд форинтів ефекту від придбань (після сплати податків) було пов'язано, в основному, із витратами на інтеграцію дочірніх банків у Болгарії, Словенії та Сербії;
  • + 6,4 млрд форинтів пов'язані зі своп угодою між MOL Group і OTP Group.

На основі консолідованого скоригованого прибутку за перші дев'ять місяців у сумі 373,6 млрд форинтів, скоригована рентабельність власного капіталу за цей період склала 18,8% (+5,7 в.п. порівняно з аналогічним періодом минулого року). За винятком дочірнього банку в Румунії, прибуток усіх іноземних дочірніх компаній за дев'ять місяців перевищив результати всього 2020 року. Частка зарубіжних дочірніх компаній у прибутку збільшилася на 4 п.п. проти аналогічного періоду до 52%.

За дев'ять місяців 2021 року OTP Group отримала операційний прибуток у сумі 483,5 млрд форинтів (+22% р/р). Загальний прибуток виріс на 10% порівняно з аналогічним періодом, при цьому чистий процентний дохід зріс на 8%, чистий комісійний дохід — на 13%, інші непроцентні доходи — на 23%.

Незважаючи на подальше зниження чистої процентної маржі (9 міс. 2021 р.: 3,47%, що менше на 22 б.п. порівняно з аналогічним періодом минулого року), темп зниження був менш ніж наполовину нижчим за темп зниження в базовому періоді та продемонстрував ознаки стабілізації у останніх кварталах. Незважаючи на нижчу чисту процентну маржу, чистий процентний дохід, скоригований з урахуванням курсової різниці та продажу дочірнього банку в Словаччині порівняно з аналогічним періодом минулого року, зріс на 10% через значне збільшення обсягів поточного кредитного портфеля. Підвищення ділової активності у поєднанні із збільшенням обсягів транзакцій також позитивно вплинуло на розмір чистого комісійного доходу.

Незважаючи на високу ділову активність, номінальні операційні витрати за 9 місяців залишилися практично незмінними порівняно з аналогічним періодом минулого року на рівні Групи, хоча перекласифікація податку на місцевий бізнес та вкладу в інновації (IPA) із статті витрат на корпоративний податок в Угорщині також здійснила свій вплив. З поправкою на IPA та продаж дочірнього банку у Словаччині приріст порівняно з аналогічним періодом минулого року становитиме 6,1%. Показник співвідношення витрат до прибутку за дев'ять місяців знизився нижче за 50%.

У 3-му кварталі 2021 року OTP Group опублікувала скоригований прибуток у сумі 127,3 млрд форинтів після сплати податків, підтвердивши її зниження на 1% порівняно з попереднім кварталом. Скоригована рентабельність власного капіталу за цей період становила 18,3%.

Як і в попередніх двох кварталах, прибуток до формування резервів продемонстрував достатній приріст (+9% порівняно з попереднім кварталом з урахуванням курсових різниць), при цьому всі учасники Групи продемонстрували покращення результатів у поквартальному обчисленні.

За винятком дочірнього банку, всі учасники Групи показали позитивні результати за 3-й квартал, у більшості випадків прибуток після оподаткування покращився порівняно з попереднім кварталом. Частка прибутку зарубіжних дочірніх компаній у 3-му кварталі у загальному прибутку Групи становила 53%, залишаючись незмінною порівняно з попереднім кварталом, але збільшившись у порівнянні з аналогічним періодом минулого року на 4%.

Позитивним фактом стало збереження, як і в попередньому кварталі, стабільної консолідованої чистої відсоткової маржі (3 квартал: 3,46%, -2 б.п. порівняно з попереднім кварталом). Серед основних учасників Групи незначне зниження чистої процентної маржі спостерігалося в OTP Core, а також у дочірніх банках у Сербії, Хорватії та Словенії, проте вона залишалася незмінною порівняно з попереднім кварталом у Болгарії та покращилася в Україні. Нижча чиста процентна маржа у Росії проти попереднього кварталу пояснюється збільшенням вартості фондування, і навіть структурними змінами у кредитному портфелі. Незважаючи на вищі ставки, вони вплинули на неї трохи через повільнішу переоцінку 3- або 6-мільйонних активів на базі Bubor (ставка міжбанківської пропозиції в Будапешті). Крім того, масивний приплив депозитів суттєво збільшив загальні активи та знизив вплив кредитних ставок на чисту процентну маржу.

Значне зростання F&C у квартальному обчисленні пояснюється посиленням ділової активності та збільшенням обсягів транзакцій: у 3-му кварталі дочірній банк у Хорватії продемонстрував визначний результат (+21% порівняно з попереднім кварталом) на тлі вдалого туристичного сезону, як і OTP Core (+9 %). Операційні витрати зросли трохи порівняно з попереднім кварталом (+ 1%); усі три основні статті витрат у 3-му кварталі зросли. В результаті в 3-му кварталі показник співвідношення витрат і доходів покращився порівняно з попереднім кварталом на 2,1 в.п. до 47,2%.

Неухильне зростання обсягів консолідованих кредитів з урахуванням курсової різниці (Stage 1+2) продовжилося і в 3 кварталі: після 5% зростання у попередньому кварталі воно збільшилося на 4%. У результаті зростання обсягів кредитів з початку року склало 11% (+1,421 млрд форинтів). Зростання порівняно з аналогічним періодом минулого року продемонструвало аналогічну динаміку. Протягом перших дев'яти місяців з основних учасників Групи найшвидше зростання кредитного портфеля було зафіксовано у дочірніх банках в Україні, Румунії та Угорщині (+31%, 17% та 15% відповідно). Мораторій на платежі в Угорщині позитивно вплинув на обсяг консолідованого портфеля на 1%, тоді як в OTP Core він сприяв зростанню кредитів приблизно на 3%.

У той час як у 3-му кварталі зростання обсягів цих трьох учасників Групи залишалося стабільним (+10%, +7% і 5% відповідно), кредитний портфель Росії також значно збільшився (+ 8% порівняно з попереднім кварталом), що було викликано зростанням автокредитування та кредитування корпоративного сектора, тоді як обсяг POS-кредитів, кредитів готівкою та кредитних карток збільшився незначно. Крім стагнації обсягів у Словенії та незначного спаду в Чорногорії, кредитний портфель в інших регіонах також продовжував зростати.

Щодо основних кредитних сегментів, то протягом перших дев'яти місяців консолідований поточний кредитний корпоративний портфель з урахуванням курсових різниць зріс приблизно на 10% з початку року, тоді як портфель споживчих та лізингових кредитів виріс на 11% кожен, а іпотечний портфель – на 12% відповідно. Зокрема кредитний споживчий портфель банку в Угорщині зріс на 25% з початку року, корпоративний портфель – на 14%, а іпотечний портфель – на 11%.

Депозити з урахуванням курсових різниць зросли на 6% порівняно з попереднім кварталом, таким чином обсяги з початку року зросли на 10% або 1 813 млрд форинтів. В результаті в третьому кварталі знову повернулася тенденція, яка спостерігалася протягом багатьох кварталів і тимчасово перервалася в другому кварталі: в абсолютному вираженні зростання депозитів випереджало зростання кредитів. Обсяг депозитів в Угорщині різко зріс у 3-му кварталі на 8% порівняно з попереднім кварталом (+710 млрд. форинтів).

У результаті показник співвідношення консолідованих чистих кредитів до депозитів знизився з 77,1% до 75,6% порівняно з 2-м кварталом. Обсяг загальних витрат на ризик у 3-му кварталі досяг 25 млрд. форинтів, за підсумками дев'яти місяців року він склав 43,2 млрд. форинтів проти 135,9 млрд. форинтів в аналогічному періоді минулого року. Істотне збільшення 3 кв. в порівнянні з попереднім було викликано, в основному, разовими списаннями та методологічними коригуваннями.

Станом на кінець вересня 2021 року валові резерви операційної ліквідності Групи сягали еквівалента 8,2 млрд євро (-0,4 млрд євро порівняно з попереднім кварталом). На кінець 3-го кварталу 2021 року коефіцієнт консолідованого капіталу першого рівня в рамках консолідації з МСФЗ становив 15,4% (-0,5 п.п. проти 2-го кварталу). Це співвідношення дорівнює показнику достатності капіталу першого рівня (Tier 1).

Поділіться цією новиною з друзями!

Акціонерне товариство «ОТП БАНК» – один з найбільших українських банків з іноземним капіталом, який є визнаним лідером фінансового сектора країни. На ринку він представлений з 1998 року, має стійку репутацію соціально-відповідальної, надійної та стабільної структури, що пропонує споживачам сервіси європейської якості. Банк надає повний спектр фінансових послуг для корпоративних і приватних клієнтів, а також представників малого та середнього бізнесу.

З 2019 року згідно з рішенням НБУ ОТП Банк віднесено до переліку системно важливих банків України, які мають вагомий вплив на розвиток фінансової системи країни.

В Україні АТ «ОТП БАНК» виступає флагманом банківської групи, зареєстрованої Національним банком України, до складу якої також входять ТОВ «КУА «ОТП Капітал», ТОВ «ОТП Лізинг».

Слідкуйте за новинами ОТП Банку в соціальних мережах та месенджерах: Google Новини, Facebook, Twitter, YouTube, Instagram, Telegram та Viber.

Додаткова інформація