UA

Кредитний портфель корпоративного бізнесу ОТП Банку виріс у півтора рази у 2021 році – Р.Масик

Кредитний портфель корпоративного бізнесу ОТП Банку виріс у півтора рази у 2021 році – Р.Масик

Протягом попереднього року кредитування корпоративного бізнесу ОТП Банком було дуже результативним. Про це під час круглого столу «Прибуток банківської системи», організованого «Фінансовим клубом», розповів начальник управління фінансового контролінгу ОТП Банку Роман Масик.

«Майже у півтора рази виріс кредитний портфель юридичних осіб, це можна пояснити відкладеним попитом клієнтів, які відстрочили деякі свої проєкти розвитку у 2020 році. Коли ж ситуація з пандемією трохи прояснилася, вони реалізували свої ідеї щодо розвитку. У нас уже більше кредитів інвестиційного характеру, тобто це не просто фінансування оборотного капіталу – на місяць, на два закупити товари, покласти на полиці магазинів, хоча цим ми також займаємося, і це дійсно досі досить велика частина нашого портфелю, але і в 2022-му році ми очікуємо, що буде більший попит на інвестиційне фінансування», – відзначив банкір.

Він нагадав, що за попередніми даними, які опублікував нещодавно Національний банк України, банківська система у 2021 році продемонструвала 77,5 млрд грн чистого прибутку. «Рентабельність капіталу – це те, що цікавить власника, наразі досить висока – 35 п.п., це має спонукати акціонерів до подальшого розширення бізнесу, інвестування, можливо, це зацікавить інвесторів до вкладень в український банківський сектор», – підкреслив Р.Масик.

Також за словами банкіра, 2021 року суттєво підвищилася операційна ефективність банківської системи, а темп приросту доходів був на майже 2% більшим, ніж зростання операційних витрат. «Пандемія прискорила те, що мало б відбутися», – підкреслив він. Зокрема, клієнти почали більше користуватися дистанційними послугами, довіряти віддаленому обслуговуванню, що зняло навантаження з відділень, які змогли більш ефективно обслуговувати інших клієнтів – корпоративних, МСБ чи клієнтів приватного банкінгу, які потребують більш детальної консультації та більш складних продуктів. «Прості продукти і транзакції переходять в онлайн чи мобільні додатки. Цей процес безповоротний, він запущений, і масовий клієнт, який не потребує VIP сервісу чи преміальних продуктів, уже звик, що більшість операцій можна зробити через дистанційні канали. Тим більше, що тарифікація послуг в онлайн значно дешевша», – розповів начальник управління фінансового контролінгу.

На 2022 рік банкір спрогнозував стриману дивідендну політику банків. «Можливо, деякі банки виплатять дивіденди в меншому розмірі, таким чином зберігши капітал в Україні. У ОТП Банку ми завжди проводили досить консервативну політику – адже високі буфери закладалися материнським банком і раніше, а європейське регулювання є жорсткішими з погляду вимог капіталізації. Дійсно, нові вимоги щодо капіталу та норми резервування можуть дещо сповільнити зростання роздрібного кредитування. Але це ціна стабільності, щоб бути готовим до певних криз та ризиків», – сказав Р.Масик. «Загалом банківську систему досить капіталізовано. Норматив адекватності капіталу був дуже високим – близько 21% в кінці минулого року. Навіть після перегляду вимог він залишився на високому рівні – 18%», – резюмував банкір.

Поділіться цією новиною з друзями!

Акціонерне товариство «ОТП БАНК» – один з найбільших українських банків з іноземним капіталом, який є визнаним лідером фінансового сектора країни. На ринку він представлений з 1998 року, має стійку репутацію соціально-відповідальної, надійної та стабільної структури, що пропонує споживачам сервіси європейської якості. Банк надає повний спектр фінансових послуг для корпоративних і приватних клієнтів, а також представників малого та середнього бізнесу.

З 2019 року згідно з рішенням НБУ ОТП Банк віднесено до переліку системно важливих банків України, які мають вагомий вплив на розвиток фінансової системи країни.

В Україні АТ «ОТП БАНК» виступає флагманом банківської групи, зареєстрованої Національним банком України, до складу якої також входять ТОВ «КУА «ОТП Капітал», ТОВ «ОТП Лізинг».

Слідкуйте за новинами ОТП Банку в соціальних мережах та месенджерах: Google Новини, Facebook, Twitter, YouTube, Instagram, Telegram та Viber.

Додаткова інформація