UA

ОТП Банк успішно перейшов на новий міжнародний стандарт ISO 20022 та СЕП-4.0 з 1 квітня 2023 року

ОТП Банк успішно перейшов на новий міжнародний стандарт обміну платіжними повідомленнями ISO 20022 (далі – ISO 20022) та нове покоління системи електронних платежів НБУ (СЕП-4.0), запроваджений НБУ з 1 квітня 2023 року у межах реалізації проєкту Національного банку України «Розвиток платіжної інфраструктури України».

ISO 20022 – це стандарт, який допоможе розширити функціонал Системи електронних платежів (СЕП) та адаптувати її до роботи з правилами Європейського Союзу. Стандарт упроваджується для платежів через СЕП НБУ у національній валюті (з IBAN на IBAN) та не розповсюджується на операції з цінними паперами, банківськими картками, торговими та конверсійними операціями.


Таким чином, з 1 квітня 2023 року міжбанківські платіжні операції в гривні здійснюватимуться з урахуванням наступних змін:

  • розширення реквізитів платіжних документів (платіжних інструкцій);
  • перехід на щоденне опрацювання переказів у національній валюті, включаючи вихідні та святкові дні.

Перехід на використання міжнародних стандартів обміну фінансовими повідомленнями у платіжній інфраструктурі України допоможе гармонізувати український платіжний простір зі світовим; розширити реквізити платежів додатковою інформацією; підвищити рівень обслуговування та ефективності платежів; збагатити функціональне наповнення платіжних інструментів та підвищити рівень автоматизації платежів.


СЕП-4 є наступним поколінням державної системи електронних міжбанківських розрахунків. Відмінними рисами СЕП-4 порівняно з СЕП-3 є:

  • стандартизація структур обміну інформацією з учасниками СЕП та депозитаріями за стандартом ISO 20022;
  • можливість цілодобового (24/7) функціонування;
  • застосування нової сучасної системи криптографічного захисту інформації.

З детальною інформацією щодо впровадження ISO 20022, а також реалізації Проєкту, у тому числі методології стандарту та планом заходів щодо впровадження ISO 20022, базових принципів побудови СЕП-4, засад та обмежень, на яких буде побудована перша версія СЕП-4 і подальших напрямах її розвитку, можна ознайомитися на сайті НБУ за посиланням.

Поділіться цією новиною з друзями!

Акціонерне товариство «ОТП БАНК» – один з найбільших українських банків з іноземним капіталом, який є визнаним лідером фінансового сектора країни. На ринку він представлений з 1998 року, має стійку репутацію соціально-відповідальної, надійної та стабільної структури, що пропонує споживачам сервіси європейської якості. Банк надає повний спектр фінансових послуг для корпоративних і приватних клієнтів, а також представників малого та середнього бізнесу.

З 2019 року згідно з рішенням НБУ ОТП Банк віднесено до переліку системно важливих банків України, які мають вагомий вплив на розвиток фінансової системи країни.

В Україні АТ «ОТП БАНК» виступає флагманом банківської групи, зареєстрованої Національним банком України, до складу якої також входять ТОВ «КУА «ОТП Капітал», ТОВ «ОТП Лізинг».

Слідкуйте за новинами ОТП Банку в соціальних мережах та месенджерах: Google Новини, Facebook, Twitter, YouTube, Instagram, Telegram та Viber.

Додаткова інформація