UA

Результати OTP Group в першому півріччі 2015 року перевищили очікування аналітиків

  • 68,9 млрд форинтів скоригованого прибутку після оподаткування в 1 півріччі
  • Подальше поліпшення капіталізації та ліквідності

У 1-му півріччі 2015 року скоригований прибуток OTP Group після оподаткування склав 68,9 млрд форинтів. Бухгалтерський чистий прибуток в 1-му півріччі 2015 року становить 40,1 млрд форинтів, у той час як аналогічний період минулого року Група завершила зі збитком у розмірі 147,3 млрд форинтів.

Загальний кредитний портфель OTP Group, скоригований з урахуванням коливань валютних курсів, скоротився на 2% в квартальному і на 12% у річному обчисленні. Скорочення спостерігалося як у роздрібному кредитному портфелі, так і за кредитами великим корпоративним клієнтам. Приріст кредитів був зафіксований лише в сегменті малого та середнього бізнесу: + 2% у річному і + 4% в квартальному обчисленні, головним чином, завдяки відмінним результатам материнського банку OTP Bank Plc. у цьому напрямку. По Групі найбільш значний приріст кредитного портфеля був досягнутий банками в Румунії та Сербії (22% і 8% відповідно).

Депозитний портфель OTP Group, скоригований з урахуванням коливань валютних курсів, скоротився на 1% у квартальному обчисленні, але збільшився порівняно з аналогічним періодом минулого року (+9%). Приріст депозитів у річному обчисленні спостерігався у таких дочірніх банків Групи: на 2% в АТ «ОТП Банк» в Україні, на 7% у материнського банку OTP Bank Plc. в Угорщині, на 15% у DSK Bank в Болгарії і на 67% у OTP Bank в Румунії (в останнього збільшення портфеля в основному зумовлене поглинанням Millennium Bank Romania). Депозитний портфель АТ «ОТП Банк» в Росії незначно скоротився (-1% у річному обчисленні).

У 2-му кварталі 2015 року відбулося істотне покращення внеску дочірніх структур у консолідований прибуток OTP Group (8,7 млрд форинтів) порівняно з негативним результатом «доньок» у 1-му кварталі 2015 року (-2,8 млрд форинтів). Поліпшення фінансових результатів було досягнуто переважно завдяки зменшенню збитків в Росії і виходу на прибуткову діяльність українського ОТП Банку. Всі інші дочірні компанії (крім банку у Словаччині) завершили квартал з прибутком.

Внесок іноземних банків в консолідований скоригований прибуток OTP Group за 6 місяців 2015 року становить 6 млрд форинтів (-16% у річному обчисленні). При цьому результати й умови роботи компаній варіюються в значній мірі: болгарський банк істотно збільшив прибуток, ОТП Банк в Україні скоротив збитки (з урахуванням втрат у Криму і стану на Сході країни), збитки російського ОТП Банку збільшилися більш ніж у двічі (у тому числі включаючи результат нового концептуального банку Touch Bank). Прибуток інших дочірніх банків групи в Центральній та Східній Європі зріс на 10% у річному обчисленні.

OTP Group зберігає надійні позиції ліквідності та капіталізації: станом на кінець червня валові ліквідні резерви Групи склали еквівалент 7,1 млрд євро, а консолідований коефіцієнт достатності базового капіталу першого рівня (Common Equity Tier 1) OTP Group склав 13,3%. Неконсолідований коефіцієнт достатності базового капіталу першого рівня (Common Equity Tier 1) OTP Bank Plc. на кінець 2-го кварталу 2015 року становить 24,3% (+ 9% у квартальному обчисленні).

Поділіться цією новиною з друзями!

Акціонерне товариство «ОТП БАНК» – один з найбільших українських банків з іноземним капіталом, який є визнаним лідером фінансового сектора країни. На ринку він представлений з 1998 року, має стійку репутацію соціально-відповідальної, надійної та стабільної структури, що пропонує споживачам сервіси європейської якості. Банк надає повний спектр фінансових послуг для корпоративних і приватних клієнтів, а також представників малого та середнього бізнесу.

З 2019 року згідно з рішенням НБУ ОТП Банк віднесено до переліку системно важливих банків України, які мають вагомий вплив на розвиток фінансової системи країни.

В Україні АТ «ОТП БАНК» виступає флагманом банківської групи, зареєстрованої Національним банком України, до складу якої також входять ТОВ «КУА «ОТП Капітал», ТОВ «ОТП Лізинг».

Слідкуйте за новинами ОТП Банку в соціальних мережах та месенджерах: Google Новини, Facebook, Twitter, YouTube, Instagram, Telegram та Viber.

Додаткова інформація